Hozzávalók:
Válogassunk össze kb. 1 kg zöldséget vegyesen (én fél kg burgonyát, 1 karalábét, 1 cukkinit, fél fej brokkolit, borsót használtam)
2-3 evőkanál olívaolaj
4 dkg vaj
3 evőkanál olaj
1 nagy hagyma, finomra aprítva
4 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
só, bors
3 cm friss gyömbér, finomra aprítva
1 teáskanál őrölt kurkuma
2 evőkanál currypor
5 dkg hántolt napraforgómag
4 dl víz
2 dl tejszín
15 dkg natúr joghurt
Zöldségek elkészítése:
A sütőt bekapcsoljuk 220 C fokra alul, felül.
Addig a burgonyát meghámozzuk, kisebb darabokra vágjuk. Sózzuk és olívaolajba forgatjuk, majd rátesszük egyik oldalára egy tepsibe, ami sütőpapírral van lefedve és mehet be a sütőbe. 15 percig sütjük. Közben a többi zöldséget is meghámozzuk és felvágjuk. Ezeket is sózzuk, olívaolajba forgatjuk, majd, ha letelt a 15 perc és kész a burgonya, berakjuk a tepsi másik felére.
A mártás elkészítése:
Egy lábasban felolvasztjuk a vajat és hozzáadjuk az olajat. Felaprítjuk a hagymát, fokhagymát és a gyömbért és ezeket is hozzáadjuk a lábas tartalmához. Üvegesre dinszteljük, hozzáadjuk a fűszereket, így egy pár másodpercig pirítjuk, majd hozzáadjuk a 4 dl vizet. Belerakjuk a napraforgómagot, sózzuk és fedő alatt 15 percig főzzük. Ezek után botmixerrel pépesítjük, majd hozzáadjuk a tejszínt, egy picit főzzük.
Mehetnek hozzá a megsütött zöldségek. A joghurtba adunk a forró szószból és elkeverjük, majd mehet ez is bele a raguba. Jól elkeverjük. Ekkor már e főzzük tovább, mert kicsapódna a joghurt. Adhatunk hozzá chilit is, ha szeretjük csípősen a ragukat.
Készíthetünk mellé lepénykenyeret vagy rizst, de szerintem magában is megállja a helyét.
Jó étvágyat kívánok!
inspiráció: chili&vanília