Hogyan változtass életmódot?

Moving room

Testtömeg Index (BMI) érték, mint az egészség iránymutatója?

2023. január 18. - Csányi Zsófia

Tudtad? A Testtömeg Index, avagy Body Mass Index (BMI) segítségével kiszámolhatod – a testsúly, testmagasság arányának felhasználásával–, hogy az aktuális testsúlyod ideális-e vagy szükséges változtatni rajta az egészséged érdekében.

Az interneten a keresőbe beütve már több oldalon találkozhatsz automatikus BMI kalkulátorral, amely a súlyod, a magasságod és az életkorod megadása után kiszámolja az ideális testsúlyodat.

A BMI érték ismeretében értékelhető, hogy fennáll-e elváltozás – túlsúly és elhízás vagy kóros soványság vagy alultápláltág, valamint ennek segítségével követhető a testsúly további változása.

Az ideális BMI érték önmagában nem adja meg, hogy valaki egészséges életmódot folytat-e. Ha valaki emellett is mozgásszegény életmódot él, az bizony káros lehet az egészségre hosszútávon.

A BMI egy iránymutató viszonyszám az ideális testsúly meghatározásához, amit célszerű más paraméterekkel (pl.: haskörfogat) együtt vizsgálni, értékelni.

Fontos, hogy a nagy izomtömeggel bíró sportolók – súlyemelők, testépítők stb. BMI-je egészségtelenül magas lehet. Itt csupán az érték a megtévesztő, hiszen a testzsírjuk mértéke csekély. Tehát őket az elhízással kapcsolatos BMI érték egészségügyi kockázatot nem jelez.

Ha nem vagy biztos a kapott eredményed értelmezésében, vagy kérdéseid lennének, érdemes szakemberrel, szakorvossal konzultálni.

Forrás:

https://egeszsegvonal.gov.hu/t-ty/253-testtomegindex-bmi-es-haskorfogat.html

A bejegyzés trackback címe:

https://movingroom.blog.hu/api/trackback/id/tr8518029328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása