Hogyan változtass életmódot?

Moving room

Megvan benned a tűz?

2023. április 16. - Csányi Zsófia

Te mennyire vagy motivált, hogy tegyél az egészségedért?

A motiváció, a motiváltság, irányultságát figyelembe véve a siker elérésére vagy a kudarc elkerülésére irányul. Mondjuk, hogy letedd a csokit vagy felvedd a futócipőd.

Viszont ne feledkezzünk el róla, hogy a Maslow-féle szükségletek elmélet szerint vannak olyan szintek, amelyek míg nincsenek ki elégítve, addig a következővel nem tudsz foglalkozni. Mint az első tényezőt a fizikai szükségleteket. Ha ezek megvannak, meg lehet benned a motiváltság, hogy változtass az életeden, most itt éppen az egészségedre fókuszálva.

maslow.jpg

Képforrás: Wikipédia

Ha benned van, hogy megoldd a problémát, ami éppen akadályoz, hogy egészségesen élj, az már a siker kulcsa lehet. „A siker önbizalmat ad, az önbizalom magabiztonságot fejleszt, az pedig újabb, a sikert magában hordozó tevékenységre ösztönöz. Dewey szavaival élve: a sikeres tevékenység maga lesz az aktív, sikeres élet motivációja.”

Minden embernek vannak sikert adó tevékenységek. Ha pillanatnyilag az egészségmegőrzésedben sikertelenséget élsz át, akkor se búsulj, ha magadhoz mérten újra gondolod és lehetőségeidhez képest megvalósítható célokat tűzöl ki, akkor képes lehetsz továbbmenni. Ha elérted és sikerül, jöhet egy újabb és újabb. Ezáltal lesz ez egy öngerjesztő folyamat. És nem mellesleg lesz ez egy önismereti út is, megismered önmagad, milyen mikor elégedett vagy csüggedt vagy, türelmet vagy toleranciát gyakorolsz magaddal és ezáltal másokkal szemben stb. Egy biztos külső motiválásnál sokkal fontosabb, hogy nekünk ott belül meglegyen a saját a belső motiváltságunk vagy törekedjünk rá, fejlesszük, tegyünk érte.

Forrás: http://www.gmconsulting.hu/2002/11/motivacio-es-motivaltsag/

A bejegyzés trackback címe:

https://movingroom.blog.hu/api/trackback/id/tr7918104000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása