Hogyan változtass életmódot?

Moving room

Önmegvalósítás szavakban: Az asszertív kommunikáció művészete

2023. május 22. - Csányi Zsófia

Az asszertív kommunikáció egy kommunikációs stílus, amelyben kifejezheted határozottan és tiszteletteljesen a saját igényeidet, véleményedet és érzésedet anélkül, hogy másokat megbántanál vagy megsértenél. Tehát képes vagy határozottan kifejezni a saját álláspontodat, de figyelembe veszed a másik nézőpontját is.

Figyelem! Az asszertív kommunikáció nem csak a saját igények kifejezéséről szól, hanem a másik fél figyelmére is odafigyel. Az aktív hallgatás és az empátia segít megérteni a másik személy nézőpontját és érzéseit. Az asszertív kommunikáció során fontos, hogy nyitott legyél te és a másik is a tárgyalásra és a kompromisszumra. Nem ragaszkodik mereven saját álláspontjához, hanem készen áll a közös megoldásra, amely mindkét fél számára elfogadható.

Itt van egy példa, hogyan kommunikálnánk általában az alábbiakat:

"Hát, megint én vagyok, aki mindent elvégez a házimunkában. Egyszerűen túl sok feladat hárul rám, és úgy érzem, hogy te nem veszed észre vagy nem teszel semmit emiatt. Egyszerűen ez nem igazságos!"

Itt vádoló hangnemet használunk és negatív megfogalmazást. Támadó és bántó hatást gyakorolhat a másikra és nem segíti a konstruktív párbeszédet vagy a megoldás megtalálását.

Asszertíven kommunikálva ez a példa így hangozna:

"Szerelmem, szeretném veled megbeszélni az érzéseimet a házimunka megosztásával kapcsolatban. Az utóbbi időben úgy érzem, hogy túl nagy rész hárul rám, és ezzel egyensúlytalanságot érzek a ennek a megosztásban. Szeretném, ha együtt találnánk egy megoldást, hogy igazságosabban osszuk szét a feladatokat. Van valamilyen ötleted, hogyan oszthatnánk meg jobban a teendőket, hogy mindketten elégedettek legyünk?"

Itt már kifejezzük, hogy túl nagy terhet érzünk a házimunka terén, ugyanakkor nem vádoljuk és bíráljuk a másikat, hanem javaslatot teszünk a probléma megoldására. Megkérdezzük a másikat, hogy neki milyen nézőpontja és ötlete van a megoldást illetően. Így már az asszertív kommunikációs megközelítés lehetőséget ad a párkapcsolati egyensúly helyreállítására és a közös megegyezésre az adott probléma terén.

pexels-gustavo-fring-42413151.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://movingroom.blog.hu/api/trackback/id/tr3018130256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása