Hogyan változtass életmódot?

Moving room

Hatékony stresszkezelési módszerek a mindennapokra

2023. június 16. - Csányi Zsófia

A stresszkezelés olyan folyamatokat és technikákat foglal magában, amelyek segítenek csökkenteni vagy megküzdeni a stresszel, és elősegítenek a testi és lelki egészség fenntartásában. A stressz mindennapos életünk része lehet, és bármilyen okokból – munkahely, család stb. Mindenkinél létezik egy saját, optimális tartomány amit még viselni tud. Van a jó stressz – eustressz -, amely motivál, ösztönöz, energetizál. ha azonban a stressz ezt krónikusan túllépi, akkor distressznek hívjuk. Ez gyengíti az ellenálló képességet és hosszabb távon vezethet testi-lelki betegségekhez.

A stresszkezelési forma, ami ilyenkor beválik, az valójában nagyon egyéni. Függhet életkortól, személyiségtől vagy adott élethelyzettől, azonban léteznek konstruktív módszerek, amelyek a legtöbb embernek hatásosak tudnak lenni. Például:

  1. A mély légzés, progresszív izomlazítás, jóga vagy meditáció hasznos módszerek lehetnek a test és az elme ellazítására.
  2. A testmozgás, például séta, futás, kerékpározás vagy egyéb sporttevékenységek segítenek a stressz csökkentésében. A fizikai aktivitás során endorfinok szabadulnak fel, amelyek javítják a hangulatot és csökkentik a stresszt.
  3. Az egészséges étrend betartása, amely gazdag zöldségekben, gyümölcsökben, teljes kiőrlésű gabonákban és egészséges fehérjékben, hozzájárulhat a stressz csökkentéséhez. Kerüld a túlzott mennyiségű koffeint és cukrot, mivel ezek fokozhatják a stresszt.
  4. Tervezd meg az időbeosztásodat, ez segíthet megküzdeni a stresszel, átláthatóbbá válnak a feladatok és a napjaid.
  5. A megfelelő pihenés és alvás elengedhetetlen a stresszkezelésben. Próbálj fenntartani egy rendszeres alvási ütemtervet és olyan tevékenységeket, amelyek elősegítik a pihenést, mint például olvasás vagy forró fürdő.

Van azonban az a pont, amikor a stressz ezekkel a technikákkal nem kezelhető és tartósan befolyásolja a hangulatot, a mindennapi tevékenységek végzését – akadályoz a munkába/iskolába járásban -, és az egészséget - magasvérnyomás, gyomorbántalmak, alvás zavarok stb. -, akkor mindenképpen érdemes szakembert felkeresni.

Forrás: https://www.webbeteg.hu/cikkek/stressz/27609/stresszkezelesi-modszerek

https://egeszsegvonal.gov.hu/maradj-egeszseges/stressz.html#a_stressz_tpusai

pexels-andrea-piacquadio-3752834.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://movingroom.blog.hu/api/trackback/id/tr2718147898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása