A saláta a kiegyensúlyozott étrend részeként kiváló táplálék. Bárhogy elkészítheted, már rengeteg recept megtalálható az interneten is. Kiegészítheted sovány fehérjével, teljes kiőrlésű gabonákkal és egészséges zsírokkal.
A saláta, különösen a friss zöldségekből készült saláta, sok tápanyagot és rostot tartalmaz. Az alapvető saláták, mint például a jégsaláta, a rukkola, a spenót és a kelbimbó, sok vitamint (különösen A- és C-vitamint) és ásványi anyagokat (mint például vasat és káliumot) tartalmaznak.
Ha az egészséges testsúly elérésére vagy fenntartására törekszel, a saláta kiváló választás lehet, mivel alacsony kalóriatartalmú, ugyanakkor laktató. Fontos azonban, hogy figyelj az öntetekre vagy a salátadressingekre, mert ezek hozzáadott kalóriákat és zsírokat tartalmazhatnak.
A saláta rostokban gazdag étel, amely segíti az emésztést és az egészséges és megfelelő bélműködést.
Antioxidánsokban gazdag. A friss zöldségekben található antioxidánsok, például a béta-karotin és a C-vitamin, segíthetnek az immunrendszer erősítésében és a sejtek védelmében az oxidatív stresszel szemben.
A saláták gyakran alacsony zsír- és koleszterintartalmúak, ami szintén előnyös lehet a szív- és érrendszer szempontjából.