Hogyan változtass életmódot?

Moving room

A szójáról

2020. szeptember 20. - Csányi Zsófia

Egy nagyon kedves ismerősömnél ettem szójából készült rakott zöldbabot és nagyon finom volt. Én ennek a brokkolis változatát készítettem el. Ennek a recepjét, egy következő blog bejegyzésbe fogom megosztani.

Nézzük is mit kell tudnunk a szójáról.

Távol-keleten terjedt el először és ma is meghatározó eleme az Ázsiai konyhának.

A szója, ami nem más mint szójabab, a növényi alapú táplálkozást követőknek, diétázóknak és fogyni vágyóknak a hús helyett kiválóan alkalmas táplálék. A vegetáriánusok számára a legfontosabb fehérjeforrás.

Több élelmiszerben használják adalékként, ízesítésként. Cél a térfogatnövelés, a főzési veszteség csökkenés, de fontos a fehérjetartalom biztosítása is.

Magas a B-vitamin tartalma, és megtalálható benne a szelén, folsav, kalcium. Ásványi anyagtartalma is jelentős, magnézium, mangán, vas, cink is található benne.

Ami fontos, hogy nincs benne koleszterin és alacsony a kalóriatartalma!

 

pexels-polina-tankilevitch-4518585.jpg

Mi készülhet szójából:

-Tofu

- Szójatészta

- Szójaszósz

- Szójatej

- Szójajoghurt

- Szójacsíra

- Szójaolaj

A szója tehát a húsokkal szinte egyenértékű fehérjét tartalmaz és még fitoösztrogének is megtalálhatók benne. Ez utóbbinak a felépítése hasonló a nemi hormonokéhoz. Ha nagy mennyiségű szóját fogyasztunk, az bizony befolyásolhatja a hormonháztartásunkat. Érdemes figyelni arra, hogy a csecsemők és kisgyermekek esetében, hogy keveset vigyenek be a szervezetükbe, hiszen nekik még a hormonháztartása kialakulatlan.

Pozitív, hogy a daganatok ellen segítik a test védekezőképességét, csontritkulás esetén is jól használható. Jó hatással van a nőknél a változókori tünetekre.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://movingroom.blog.hu/api/trackback/id/tr9416208176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása