Hogyan változtass életmódot?

Moving room

A megszokás hatalma

2023. január 04. - Csányi Zsófia

Vannak, akiknek ez a szó és a jelentése egyenesen ijesztő - attól függetlenül, hogy nekik is vannak a maguk megszokásai ;) - és vannak, akikben inkább biztonságot ébreszt.  Tehát a megszokást megélhetjük jól és akár korlátozó tényezőként is az életünk különböző területein. És az is biztos, hogy tudattalanul vagy tudatosan, de hatalmas hatása van életünkre.

Amit érdemes tudni, hogy megszokás a tanult magatartásformákhoz tartozik és a tanulás az állandóan változó környezethez való mind jobb alkalmazkodást szolgálja. Mivel - akármennyire is szeretnénk vagy nem - de a világ folyamatosan változik, velünk együtt - és a megszokás által sikerül a minket gyakran ért ingereknek a figyelmen kívül hagyását megtanulnunk, amelyek ismerősek vagy nincs komoly következményük, így tehát hatásukat vesztve.

Lehet pozitív hatása az életünkre, amikor a megszokás véd és támogat minket, tulajdonképpen egyfajta biztonságérzetet ad. Azok szokások, rutinok - például reggeli készülődés, amely megalapozza a napod vagy amikor kezedbe veszed a telefont -, amelyeken tulajdonképpen kicsit sem gondolkozol, hanem “automata üzemmódban” is végrehajtod őket. Időt és energiát spórolnak meg nekünk, tehát egy darabig biztosan segítségünkre vannak.

Mikortól negatív egy megszokás? Ha már korlátoz minket.

Az állandóság, a változatlanság sokszor meggátol minket a fejlődésben, a továbblépésben, a boldogságban, felszabadultságban vagy az élet adta esetleges lehetőségek megérkezésében, majd kihasználásában. Lehet fel sem tűnik, csak érezzük, hogy valami már nem jó, már nem ad több örömöt - csak csináljuk, mert ÚGY SZOKTUK. Egy valamit érdemes a fejünkben tartani: Az élet több mint rutin!

Mi lehet a megoldás? Fontos, hogy megtaláljuk az egyensúlyt, az egészséges keretet,a  biztonságot adó dolgok és a bár bizonytalanságot jelentő, de újdonságot és örömet nyújtó dolgok között.

A szokások felismerése és átalakítása hatalmas segítségünkre lehet, bármi is legyen a cél. Érdemes tisztában lennünk, hogy ez a folyamat akár úgyis mehet, mint a karikacsapás, de van, hogy idő, türelem és kitartás szükséges hozzá. Ne féljünk időről időre felülvizsgálni, körbejárni ezeket, hogy hogyan hatnak ránk, a kapcsolatokra, mennyire konstruktív számunkra és ha szükséges akkor változtatni rajtuk.

Segítségünkre lehet ezekben a folyamatokban a tervezés. Érdemes megvizsgálni, hogy egy-egy szokáshoz milyen döntési helyzetek kapcsolódnak hozzá és csökkenteni azok számát, mert ha több döntést hagyunk egy adott pillanatra, nehezebb a dolgunk. Egyből bekapcsolhat a régi rutin, mert azt egyszerűbb alkalmazni, hiszen megszoktuk, ismerjük, nincs meglepetés. Viszont ez ne tartson vissza minket, merjünk kockáztatni! Megéri!

Forrás:

https://www.balatonkenese.hu/eletvezetes-szabadsag-es-megszokas/

https://www.barakajoga.hu/egeszseges-eletmod/a-megszokas-hatalma-aldas-vagy-atok/

https://korforras.hu/2020/09/03/a-szokas-hatalma-4-tipp-ami-segit-ha-valtoztatni-szeretnel/

A bejegyzés trackback címe:

https://movingroom.blog.hu/api/trackback/id/tr6018018414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása