Ha belevágunk az életmódváltásba, lehet azt választjuk, hogy szeretnénk húsmentesen étkezni.
Manapság már teljesen természetes, sőt mondhatni népszerű is vegetáriánusnak, vegánnak lenni. Több indokkal is választhatja valaki ezt az életmódot, lehet egészségügyi állapota miatt, vagy természetközeli (állatok, bolygó védelme) mivoltja, etikai vonatkozása miatt, vagy egyszerűen csak lemond róla.
Egy biztos; aki rászánja magát erre az új táplálkozási módra, figyeljen a fokozatosság elvére. Ez adhat egy biztonságot és megfigyelhetjük, hogy mi zajlik le bennünk közben, hogy hogy állunk ehhez az új életmódhoz, és ha úgy érezzük jól esik, természetesen folytassuk tovább.
Fontos, hogy a tudatosság, valamint, az előkészítés, hogy mikor mit fogunk enni, mivel pótoljuk az elvesztett tápanyagforrást. Itt már nem az fog felmerülni, hogy nem elegendő mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, hiszen ezek a táplálékok vitaminokat, ásványi anyagokat, rostokat nagy mennyiségben tartalmazzák. Azt érdemes tudni erről az életmódról, hogy számos betegségtől megvéd, azonban hiánybetegségekhez is vezethet.
Viszont ha jól csinálod a vegetáriánus vagy vegán táplálkozást, számos egészségügyi előnye lehet: Csökkenti a cukorbetegség, a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, egyes rákfajtákról nem is beszélve plusz ritkább az elhízás.
Érdemes figyelni kell arra, hogy teljes értékű legyen az étrendünk, fedezve ezzel az összes tápanyag szükségletet.
Ne a csak a félkész, feldolgozott, de ugyanakkor vegetáriánus vagy vegán termékeket fogyasszunk, vagy sajttal helyettesük a húst! Segíthet az átállásban, de inkább figyeljünk a megfelelő arányú tápanyag bevitelre. Inkább válaszd a fehérjedús növényi alapanyagokat és készítsd el otthon magad változatosan ételed.
Fontos a mennyiségű folyadékbevitel. Segít a rostnak áthaladni az emésztőrendszeren, megelőzve például a rekedést.
A kiesett kalóriákat ne finomított szénhidrátokkal pótoljuk, mert így elcsúsznak a szénhidrát, fehérje és zsír arányai az étrendedben, inkább érdemes teljes kiőrlésű gabonát, hajdinát, quinoát, zabot, barna rizst fogyasztani.