Hogyan változtass életmódot?

Moving room

Séta

2023. január 15. - Csányi Zsófia

A séta a természetben pihentető, ellazító hatással van az emberre nézve. Ez nem is csoda, hiszen az emberi evolúció történetében a természet mindig is nagy szerepet játszott, hiszen az emberek idejük nagy részét ott töltötték. Tanulmányok sorozata mutatta ki, hogy érintkezni a természettel jelentős pozitív pszichológiai és fiziológiai előnnyel is jár, azonban ezt a lehetőséget és a lakáskörnyezet minőségének javítását a városok építésének tendenciája nem veszi teljesen figyelembe. Manapság nem olyan egyszerű kölcsönhatásba lépni a természettel, a városban élők számára a városi parkok nyújtanak kiváló lehetőséget az ott megtett sétára vagy időtöltésre, ami így hatással van a lakosság egészségi állapotára is.

Végeztek egy kutatást miszerint a természetben tett séta például csökkenti a vérnyomást, valamint jelentősen alacsonyabb pulzus számot eredményezett, mint a városban tett séta. Sőt a városi parkban való séta javította a hangulatot –  megnyugodva és felfrissültebbnek érezték magukat a résztvevők, valamint csökkentette a negatív érzéseket és a szorongást. 

Ezek az eredmények együttesen alátámasztják azt a következtetést, hogy a zöld környezetnek nyugtató és stressz-csökkentő hatása van, ezért se hanyagoljuk a sétát a téli hónapokban se. Figyeljünk oda a megfelelő viseletre – szél- és csapadékálló -, de ugyanakkor jól légáteresztő ruházattal kellemeset sétálhatunk, ha csak napi félórát is, de már azzal is tettünk az egészségünkért.

Forrás: www.sciencedirect.comwww.jphysiolanthropol.biomedicentral.com

Megjelenés: www.tormay.hu - 2023. január

 

A bejegyzés trackback címe:

https://movingroom.blog.hu/api/trackback/id/tr3718027098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása