Hogyan változtass életmódot?

Moving room

Böjtölés

2023. január 23. - Csányi Zsófia

Korábban vallási okokból történt, manapság inkább egészségügyi okokból népszerűbb.

Többféle lehetőség áll rendelkezésünkre, mi választjuk ki, hogy melyiket szeretnénk alkalmazni:

Vannak vallási böjtök, amikor a mértékletesség erényének gyakorlása a cél. Például a keresztény vallásban, húsvéti időszakban sokan választják, hogy lemondanak valamilyen étel- vagy italféleség fogyasztásáról, esetleg valamilyen tevékenységtől való tartózkodást is jelent. Továbbá jelen van a római katolikus, a görögkatolikus, a zsidó vallásban, valamint a Korán kinyilatkoztatásának hónapja, a ramadán idején is.

Egészségügyi okokból választott böjt lehet valamilyen betegség miatt, tisztulási vagy fogyási okokból is. Ezeknek élettani hatásait vizsgálva arra jutottak, hogy van pozitív hatása a szervezetre.

Vannak a léböjtök is. Azonban ha ezt hosszabb ideig szeretnénk alkalmazni, érdemes szakorvos segítségét kérni, a folyamatról egyeztetni vele. (például: Breuss-féle kúra, Gerson-terápia)

Alkalmazhatunk időszakos böjtöt (intermittent fasting), amely nem egy diéta, hanem egy táplálkozási rendszer, amely az étkezés időtartamát szabja meg.

Böjtöltél már valaha?

A bejegyzés trackback címe:

https://movingroom.blog.hu/api/trackback/id/tr4718032584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása