Hogyan változtass életmódot?

Moving room

Húsmentes élet

2023. január 31. - Csányi Zsófia

 „Legyetek jók az emberekhez, a növényekhez és az állatokhoz! Sem embert, sem állatot ne hajszoljatok, de szenvedést se hozzatok rájuk.” Lao-ce

Ha vegetáriánusok szeretnénk lenni, vagy már azok vagyunk, mindenképpen szükséges nagy hangsúlyt fektetni a kiegyensúlyozott táplálkozásra. A vegetáriánus szó a vegetabilis (növényi) szóból ered. Azokat az embereket hívjuk így, akik csak növényi eredetű élelmiszereket esznek és részben vagy abszolút nem fogyasztanak semmiféle állati eredetű ételt (húst, baromfit, vadat, halat, kagylót stb). A vegetáriánus étrend a következőkből áll: gyümölcsök, zöldségek, gabonák, szójafélék, hüvelyesek, diófélék, valamint magvak. Vannak, akik számára ez már világnézet, a modern társadalmakban a reform- vagy a natúrtáplálkozási irányzatok egyike, így követői az egészségtudatos megőrzésére figyelnek jobban oda. Akik egészségügyi okokból térnek át erre az életmódra általában egészségesebben is élnek, mint az átlag; többet sportolnak és kevesebbet dohányoznak, kevesebb alkoholt fogyasztanak. Van, aki azért tér át erre a táplálkozási módra, hogy a minél kevesebb állatnak okozzon szenvedést (tudatos, fejlett idegrendszerrel rendelkező állatok). Érdemes tudni, hogy a hústermelés ökológiai költségessége, illetve a nagyipari előállítás során jelentős környezetszennyezés és környezetterhelés miatt ez már környezetvédelmi téma is, valamint, az, ahogy az állatokat tartják és kezelik a nagyipari húsgyártó cégek etikai aggályokat vet fel, ami összekapcsolódik az állatvédelemmel és az állatjogi mozgalommal is.

A vegetáriánus serdülőknél, ha étkezési zavarokkal küzdenek, és azok, akik hirtelen váltak vegetáriánussá a háttérben húzódhatnak lelki problémák – testképzavar, súlyproblémák, bizonyos lelki gondok, serdülők esetében figyelemfelkeltő is lehet a magatartásuk. Ez azonban a lelki állapot romlásához is vezethet, mivel a figyelem csak időleges, a fogyás pedig nem együttjárója a vegetarianizmusnak, ellenben gyakran társul túlevéssel. Ha valaki a növényi alapú táplálkozás mellett teszi le a voksát, annak pontosan elő kell készülnie és tudatosnak kell lennie abban, hogy mikor mit fog enni, mivel pótolja az elvesztett tápanyagforrást. Azt érdemes tudni erről az életmódról, hogy számos betegségtől megvéd, azonban hiánybetegségekhez is vezethet, hiszen a növény ételekkel nem vagy csak nehezebb hozzájutni bizonyos vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz.

Forrás: egeszsegvonal.gov.hu

Megjelenés: www.tormay.hu - 2023. január

A bejegyzés trackback címe:

https://movingroom.blog.hu/api/trackback/id/tr2118037492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása