Hogyan változtass életmódot?

Moving room

A léböjt kúráról röviden

2023. február 05. - Csányi Zsófia

A böjtölésről volt már szó a blog keretein belül, azonban fontosnak tartom külön megemlíteni a léböjtöt is. Léböjtöt tarthatunk 1 naptól több napig terjedően is. Utóbbit érdemes szakorvosi kontroll alatt végezni.

Megelőzés gyanánt vagy egészségügyi okokból szokták javasolni, de ahány böjtölő annyi féle céllal végzi. A kúra célja elsősorban a bélrendszer tisztítása, a szervezet kiürítése a felhalmozódott salakanyagoktól, a megpihenés.

Léböjt ideje alatt megválunk a szilárd táplálékok fogyasztásától. Ilyenkor fogyaszthatunk vizet, azonban manapság népszerűek a zsiradék nélküli levesek, zöldséglevek, gyógyteák is.

A böjtölés a tavasz közeledtével válik egyre népszerűvé, ilyenkor a megújulás, méregtelenítés szempontjából többen választják ezeket a kúrákat.

Fontos azonban itt is a fokozatosság elve, már a léböjt kúrát megelőző napokban érdemes odafigyelni: fogyasszunk kevesebb szilárd ételt, csökkentve az adag mennyiségeket is. Érdemes ilyenkor elhagyni a húst és egyre több folyadékot bevinni a szervezetünkbe.

Léböjt után szintén vegyük figyelembe a fokokzatosságot, így visszatérve a normális napi rutinunkhoz. Előfordulhat azonban, hogy nem kívánunk már valamilyen ételt. Ilyenkor ne erőltessük, fogyasszuk olyan táplálékot, amely jól esik és hozzájárul szervezetünk egészségéhez.

Fontos, hogy akinek betegsége, egészségügyi problémája van, mindenképpen egyeztessen kezelőorvosával a léböjtölési szándékáról.

A bejegyzés trackback címe:

https://movingroom.blog.hu/api/trackback/id/tr4018040370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása