Egészségügyi szempontból több megközelítéssel találkozhatunk az édesítőszereket illetően. A blogban is volt már erről szó, hogy ha használjuk is, tegyük azt mértékkel.
Tudtad?! A stevia növény 18. században került be Európába és a második világháborúban lévő cukorhiány miatt terjedt el. Akár otthon a kertünkben is termeszthetjük ezt a különleges növényt.
Ha steviat fogyasztunk ne lépjük át a naponkénti 4 mg/ttkg mennyiséget, egyébként fogyasztható édesítőszer gyerekek, terhes nők és cukorbetegek számára is, mert ugyan tartalmaz kalóriát, de elhanyagolható a mennyisége. Azonban fontos tudni, hogy ha hirtelen sokat fogyasztunk belőle okozhat hasmenést.
Egészségfejlesztés gyanánt, jót tesz, hogy ha cukor helyett a például a steviat használjuk édesítésre, például nem roncsolja a fogakat, mert nem indul bomlásnak a szánkban. Kalória bevitelünk csökkent, a vércukorszintet nem emeli meg, nem vált ki glikémiás reakciót.