Hogyan változtass életmódot?

Moving room

Tartósítószerek - értünk vagy ellenünk?

2023. április 15. - Csányi Zsófia

Az üzletben kapható élelmiszerek tartósítószereiről az maradt meg a köztudatban, hogy az egészségre ártalmasak, ezért, kerüljük őket, ha túl sok benne az ismeretlen nevű összetevő. Igen ám, de a tartósítószerek megakadályozzák a penészgombák vagy baktériumok kialakulását és elősegítik a mikotoxinok (penészgombák által termelt mérgek) képződését is. Tehát élelmiszerbiztonsági szempontból nagyon fontosak, mert így megakadályozhatók a különböző kórokozók elszaporodása.

Persze felmerülhet, hogy a tartósítószerek előnyei az emberi szervezet, sejtjei számára hátrányosak lehetnek, de  ezeket olyan kis mennyiségben tartalmazzák az élelmiszereink, hogy hatása mégsem annyira súlyos - állítják a szakemberek.

Manapság azonban újra egyre elterjedtebb az otthoni aszalás és a fagyasztás mellett a házi befőzés is, mint tartósítás. Te próbáltad már? Ennek a folyamatnak során alkalmazott tartósítószerek - amennyiben a használati utasításnak megfelelő arányban adagolják őket – szintén olyan kis mennyiségben kerülnek az ételekbe, hogy különösebben nem kell tartani a használatuktól. De kémiai tartósítószer nélkül is létezik több megoldás, hogy az egészségmegőrzést figyelembe véve történjen a tartósítás.

Például befőzéskor használjunk minél frissebb nyersanyagot, amelyeket áztassunk, mossunk, majd folyó víz alatt öblítsünk le. A folyamatban használt eszközök, edények mindig legyenek tiszták, ki is főzhetjük őket, tiszta konyharuhára tegyük rá kiszárítani őket. Majd a befőttet tartsuk hűvös, sötét helyen - van akik szerint dunsztolni sem szükséges.

Tudtad?! Természetes tartósítószer például a só, az ecet és a cukor.

 

Itt egy kisebb lista a tartósítószerekről:

https://tudatosvasarlo.hu/additive-type/tartositoszer/?gclid=Cj0KCQjwlumhBhClARIsABO6p-xcS3iyggB292YJeoKzL-2YWcWCarRJ8Fn8BHda1qJMz0E7OTcIX24aAtWUEALw_wcB

Forrás:

https://www.hazipatika.com/taplalkozas/egeszseg_es_gasztronomia/cikkek/tartositoszerek_a_szukseges_rossz

https://mek.oszk.hu/01200/01215/html/tartosito.htm

A bejegyzés trackback címe:

https://movingroom.blog.hu/api/trackback/id/tr9018103354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása