Hogyan változtass életmódot?

Moving room

Okostányér

2023. április 21. - Csányi Zsófia

2016-ban a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) új hazai táplálkozási ajánlást adott ki, melynek a neve: Okostányér. A hazai táplálkozási ajánlás megújítására 2021-ben került sor. 

A külföldi példákhoz hasonlóan már nem a tápanyagalapú változatot részesítették előnyben, hanem az élelmiszer alapút, hiszen a hétköznapokban sokkal egyszerűbb így követni a táplálkozásunkat és behelyettesíteni, felváltani az élelmiszereket a táplálkozásunkba. Az okostányér, ahogy a nevéről is megállapítható egy „tányérmodell”, amelynek felosztását könnyebb a nap folyamán figyelembe venni, hogy mi szerepeljen rajta.

Az okostányér mindemellett már holisztikus szemléletet követ, mert figyelmet fordít a környezettudatos, fenntartható táplálkozásra. Fontos a mennyiség és a minőség és a szezonális alapú, kevésbé feldolgozott, hazai alapanyagok figyelembevételével érdemes vásárolnunk, étkeznünk.

Az táplálkozásunk mellett a fizikai aktivitásra is hangsúlyt fektetnek egy legalapvetőbb ajánlással, fenntartva az energia egyensúly megvalósítását.

Az szakértők figyeltek arra, hogy 6-17 évesek részére is legyen ajánlás, hogy mi kerüljön és milyen eloszlásban a tányérjukra.

További hasznos információ és egészség tippek, receptek és érdekességek az alábbi weboldalon érhető el: www.okostanyer.hu

Így is követheted és megváltoztathatod az evési szokásaidat.

 

 

1_1.jpg

Forrás: okostanyer.hu2.jpg

Forrás: okostanyer.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://movingroom.blog.hu/api/trackback/id/tr7818107888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása