Hogyan változtass életmódot?

Moving room

Rend a lelke mindennek

2023. április 23. - Csányi Zsófia

Észrevetted már, ha például otthonodban vagy másutt, ahol nagy a szétszórtság, a rendetlenség, magadban is zavaró érzést kelt, kényelmetlenül, diszkomfortosan érzed magad, tehát hat a hangulatodra? Ha pedig rendet rakunk és elpakolunk a szemünk is és a lelkünk is megpihen. Sokkal pihentetőbb, nyugodtabb érzés kelt.

A social media világában is, ha megfigyeled fontos a rendezettség, az harmónia a felületen, a megmutatott/bemutatott helységben. Persze nyilván senki nem akar rendetlen lakást mutogatni, de most nem erre gondoltam. Ez egy kívánatos életmódnak tűnik Marie Kondo és a minimalizmus népszerűsége óta.

Maria Kondo a téma nagy szakértője, aki fiatal korától kezdve a rendrakás művésze (volt, mert nem olyan rég azt nyilatkozta, hogy gyermekei megszületésével némileg feladott, hogy kiélvezze a velük töltött közös időt).

A KonMari szerint az a legfontosabb, hogy csak az azokat a tárgyakat tartsuk meg, amelyek számunkra örömet okoznak. Kategóriánként rendezni és végig venni, hogy mennyire kötődünk még hozzá, majd megválni vagy rendszerezve elrakni. A tárgyak hatással vannak ránk, jobb, ha olyan tárgyakkal vesszük körül magunkat, amelyek boldoggá tesznek.

Ami nekem nagyon tetszik, hogy különválasztja a takarítást a rendrakástól. Vagyis, ha rendet rakunk, a tárgyakat a helyükre tesszük vissza, ha pedig takarítunk, akkor annak során a tárgyaink, felületeink, egyszóval az otthonunk tisztán tartása a cél.

Ha egészség szempontjából nézzük, ez a mentális egészségünkre is hatással van. Tisztább, nyugodtabb érzést biztosít egy rendezett környezet. Fellélegezhetünk. Azt mondják hatással van a produktivitásra is, tehát akiket rend vesz körül, jobban bánnak az idejükkel és az elvégzendő feladatukkal.

Tetszett a bejegyzés? Nyomj egy like-ot! :) Köszönöm!

A bejegyzés trackback címe:

https://movingroom.blog.hu/api/trackback/id/tr2618109056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása