Magyarországon az egy főre jutó hal fogyasztása a KSH adatai szerint évről évre nő, bár az utóbbi években tapasztalható volt némi visszaesés. Azonban így is hazánkban a legalacsonyabb a fogyasztása az Európia Uniós országok közül.
A hal beszerzése nehezebb a többi húsféleséghez képest, ezért elég nehéz a mindennapokban megfelelő minőségű és frissességű halhoz jutni.
Pedig hasznos táplálék:
- könnyű és könnyen emészthető, fehérjében gazdag,
- hasznos tápanyagokat, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz - foszfor, jód, fluor, szelén, vas, kálium és kalcium, továbbá rendkívül gazdag A-, D-, B2-, B6-, és B12-vitaminokban,
- kedvező a zsírösszetétele, kevés koleszterint tartalmaz,
- legfontosabb forrása a többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavaknak, amelyek, mint tudjuk csökkentik a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát.
- a halban található anyagok gátolják a vérrögképződést, mérséklik a vérzsírszintet és szabályozza a vérnyomást.
A szakmai ajánlások szempontjából a heti 2-3x halfogyasztás lenne az ideális, de ha már heti egyszer kerül az asztalodra, az is szuper.
Te mennyit fogyasztasz egy héten?
Forrás:
https://www.hazipatika.com/taplalkozas/omega_zsirsavak/cikkek/mennyi_halat_kell_ennunk_es_miert
https://gyongypatikak.hu/magazin/csalad-es-egeszseg/egeszsegmegorzes/5-erv-a-halfogyasztas-mellett