Hogyan változtass életmódot?

Moving room

A végzetes versenyszellem: az exorexia, mint árnyoldal

2023. május 28. - Csányi Zsófia

Hallottál már az exorexiáról?

Ez napjaink legújabb testképzavarral kapcsolatos betegsége, amely leginkább a fiatal nőket veszélyezteti. Leggyakrabban hétköznapi, az egészséges életmódra való törekvéssel indul, majd egy idő után átfordul és az edzés válik az élet értelmévé és az egyént meghatározó tevékenységgé.

Ez már egyfajta függőség, amikor az érintett személyek a testsúlyukat és alakjukat akarják teljesen kontrollálni, valamint szenvedélybetegség is, ahol eredetileg az egészség miatt indult a mozgás válik kényszeressé. Ha az illető nem jut el edzeni, akkor feszült, indulatos lesz.

Az edzés függőség a leggyakrabban szorongásra, önbizalomhiányra, a konfliktusok, problémák elől történő menekülésre vezethető vissza.

Ha valaki úgy érzi vagy ismersz olyat, akinek a sportolás vagy a testmozgás kórosan befolyásolja az életét, érdemes szakemberhez fordulni, például egy pszichológushoz vagy orvoshoz, aki segíthet a viselkedés és az életmód megértésében, kezelésében és az egyensúly helyreállításában.

pexels-cottonbro-studio-47539961.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://movingroom.blog.hu/api/trackback/id/tr3018134228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása