A cukortartalmú ételek és italok rendszeres fogyasztása káros lehet az egészségre. A WHO szerint a naponta 25 gramm cukor fogyasztása, ami nagyjából 5 teáskanálnyinak felel meg, még egészségesnek mondható. Azonban tudjuk, hogy ennél több milyen változásokat okoz a szervezetben?
- Hozzájárul a súlygyarapodáshoz és az elhízáshoz. A cukor energiát tartalmaz, de nem, mint tápláló anyag, így gyorsabban alakul ki kalóriafelesleg, amelyet elfogyasztunk,
- Szuvasodik tőle a fogunk, mert a szájban lévő baktériumok lebontják a cukrot és savat termelnek, ami károsíthatja a fogakat.,
- A túlzott cukorfogyasztás hozzájárulhat a magas vércukorszint kialakulásához és az inzulinrezisztenciához. Az inzulinrezisztencia az állapot, amikor a sejtek nem reagálnak megfelelően az inzulinra, ami a cukor anyagcseréjének zavarához vezethet. Hosszú távon az inzulinrezisztencia kockázata a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához vezethet,
- A cukros élelmiszerek fogyasztása a szívbetegségek kockázati tényezőivel is összefügg, beleértve a magas vérnyomást és a rossz koleszterinszintet.
Te szereted az cukortartalmú ételeket? Milyen sűrűn fogyasztod őket? Odafigyelsz a mértékletességre?