Hogyan változtass életmódot?

Moving room

Lehet, hogy napallergiám van?

2023. június 12. - Csányi Zsófia

A nyár már elkezdődött, azonban még igazán nem ütött be, de a napsugarai így is hatnak – ha süt a nap. Már az első tavaszi napsugarak feltűnés után sokaknak gondot okoz a napra menni védőkrémek használata nélkül. Sőt, sokaknak már napallergiája van, ha nem csak napfénynek kitett helyen, hanem akár a ruha alatt is jelentkeznek a tünetek.

Mi az a napallergia? A bőr kórosan megnövekedett fényérzékenysége. Ha nem kezelik megfelelően vagy nem figyelnek a megelőzésre súlyos következményekkel járhat.

Mik a tünetek? csalánkiütés, pattanásos elváltozások, piros foltok. Nagyon gyakran felhólyagosodik a bőr, viszket, ég, esetleg fáj. Ha megnyugszik a bőr, a tünetek elmúlnak, azonban visszamaradhat bizonyos fokú foltos bőrelváltozás. Hasonlóak a tünetek a leégéshez, de a különbség, hogy ezt a folyamatot nem napallergia esetén nincs hámlás, illetve többször kiújul és évekig újra visszatérhet. 

Mikor forduljunk orvoshoz? Ha a kiütések, amelyek a napfény hatására keletkeztek hűvös borogatás ellenére sem enyhülnek, erősen viszketnek vagy kiújulnak.

Mindenképpen védekezzünk a nap káros sugarai ellen közvetlenül a napfény elkerülésével megfelelő öltözettel, fényvédőkrémmel. 

pexels-rfstudio-3618606.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://movingroom.blog.hu/api/trackback/id/tr9318145322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása