Hogyan változtass életmódot?

Moving room

Önegyüttérzésről

2023. június 26. - Csányi Zsófia

Az önegyüttérzés valóban magunkra irányuló fogalom, amely arra utal, hogy figyelmet és megértést fordítunk saját érzelmi állapotunkra és szükségleteinkre. 

Az önegyüttérzés egyik elismert kutatója, Dr. Kristin Neff professzor, akinek az eredményei a következők voltak az önegyüttérzéssel kapcsolatban:

Az önegyüttérzés nem egyenlő az önértékeléssel. Inkább kötődik a rezilienciához olyan értelemben, hogy az önértékelés bizonyos szempontból mindig instabil. Ki van téve mások reakcióinak, pillanatnyi sikereinknek és kudarcainknak, míg az önegyüttérzés egy általános és stabilabb ívű hozzáállást takar, melyben nem fér el a nárcizmus és a reakciós düh.

Az önegyüttérzés egy általánosabb, holisztikus megközelítésen, jóságon és empátián alapuló szemléleti keret saját magunk és jóllétünk irányába. A pillanatnyi sikerek és kudarcok nem formálják ezt a hozzáállást, de a háttérben mindig annak forrásaként szolgál, hogy nehéz időszakainkban táplálkozzunk belőle." 

Az önegyüttérzés fontos szerepet játszhat az egészségünk és jólétünk szempontjából is. Amikor magunkkal együtt érzünk, megerősíthetjük az önbizalmat, csökkenthetjük a negatív önértékelést, és jobban tudjuk kezelni a stresszt és az élet nehézségeit. Az önegyüttérzés segít felismerni és elfogadni a saját érzelmeinket, valamint gondoskodni saját fizikai és mentális szükségleteinkről.

Te hogy vagy az önegyüttérzéssel kapcsolatban?

Forrás: https://mindsetpszichologia.hu/onegyutterzes-igy-szeresd-magad

pexels-hassan-ouajbir-15352881.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://movingroom.blog.hu/api/trackback/id/tr8718154184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása