Hogyan változtass életmódot?

Moving room

Görögdinnye, sárgadinnye a nyár leghűsítőbb gyümölcse!

2018. július 15. - Csányi Zsófia

A görögdinnye Dél-Afrikából származó növény, amely a tökfélék családjába tartozik. Tulajdonképpen a dinnye a növény termése és ugyan gyümölcsként ismerjük, zöldségnek számít. (1)

A görögdinnyének létezik mag nélküli változata is, amely igen népszerű és ismert.

A nyári hőségben ez egyik legkiválóbb hűsítő gyümölcsként tartják számon.

Súlya a 4 kilogrammtól kezdve akár a 10 kilogrammot is elérheti.

Melyik dinnyét válaszd? Érdemes vásárláskor megkopogtatni, és ha mély, üreges hangja van, nyert ügyed van. Legyen zöld, felszíne egyenletes és sima.

Figyeld! Ha a kacs elszáradt a gyümölcs már megérett! (2)

784.jpg

A jótékony hatások

A görögdinnye fogyasztása számos egészségügyi előnnyel bír. Mivel 90%-a vízből áll, jól hidratál és csökkenti az éhség érzetet és növeli a teltség érzését. Ezáltal csökkenti az elhízás kockázatát.

Elősegíti a fogyást, hiszen kevés kalóriával rendelkezik (10 dkg csupán 29 kcal). A zsír, fehérje és szénhidrát alig találhatók meg benne, viszont magas a vitamin- és ásványi anyagtartalma, ez segíti az immunrendszer működését.

Vitaminok, amelyek megtalálhatók benne: A-, C-, B1-, B6-, és E vitaminok. Ásványi anyagokból pedig kálcium, magnézium, rost, kálium, magas a foszfor, cink és szelén tartalma. Sokféle karotinoid is tartalmaz, például a likopint, ez is adja a gyümölcshús vöröses színét.

Kitűnő vízhajtó, vesetisztító és salaktalanító, rendkívül jól méregteleníti a szervezetet. Ehhez hozzájárul a gyümölcs kálium tartalma. Ez az ásványi anyag hasznos a toxikus lerakódások tisztításának a vesében. Csökken így a vesekárosodás esélye vagy a vesekövek kialakulása. (3)

A kálium mellett a magnézium mennyisége is hozzájárulhat a vérnyomás csökkentéséhez.

Sok antioxidánst tartalmaz, így bátran nevezhetjük az egyik legegészségesebb gyümölcsnek. Az antioxidánsoknak köszönhetően a dinnye fogyasztása segít csökkenteni az ízületi gyulladások, a rák és a szívroham kialakulásának kockázatát. (4)

 

Mikor juthatsz hozzá?

Június közepétől augusztus végéig.

 

Hogyan fogyaszthatod?

Limonádéként, jégkrémnek elkészítve és természetesen édes/savanyú salátának.

 

Sárgadinnye

Nem mehetünk el említés nélkül a sárgadinnye mellett sem. Hasonlóképp jótékony hatással bír a szervezetünkre, mint a görögdinnye és csupán 34 kalóriát tartalmaz.

A, B1, B2, és C vitaminban gazdag és ásványi anyagtartalma sem hagyható szó nélkül: Kálcium, foszfor, cink, kálium, magnézium, króm, mangán, nátrium található benne, erősítve ezzel az immunrendszerünket. (5)

3936.jpg

Hogyan fogyaszthatod?

Aszalványként is árulják vagy érdemes belőle dzsemet, ivólevet készíteni.

A bejegyzés trackback címe:

https://movingroom.blog.hu/api/trackback/id/tr2014114997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása