Mostanában több magyaros ételt is főztem és mint tudjuk, a magyar konyhának is az alapja a hagyma, így utána olvastam, mit is lehet tudni róla. Ezeket osztom meg most veletek.
A hagyma minden fajtása gyógyító hatású, még a nagy és az enyhe zöldhagyma is. Én ugyan ritkán fogyasztok hagymát nyersen, illetve ahogy olvastam, hogy az emberek többsége ritkán fogyasztja nyersen, viszont érdemes tudni, hogy gyógyhatását úgy fejti ki a legerősebben.
Erős kéntartalmú vegyületeknek köszönhetően antibiotikus hatással bír.
Biztosan több trükk is létezik arra, hogy hogyan enyhítsük vagy előzzük meg, hogy hagymavágáskor ne könnyezzünk. Én bevizezem a hagymát, majd nedves késsel vágom fel. De a hazipatika.hu oldalán találtam egy olyan megoldást, miszerint, ha a hagymát félórával a felvágás előtt hűtőbe tesszük, azzal csökkenthetjük az enzim aktivitását. Így talán kevésbé csípi a szemet a hagymából kiáramló vegyület. Akinek erre van más ötlete, nyugodtan írja meg. ;) Egyébként az allilszulfid nevű vegyülettől könnyezik a szemünk. Ez akkor képződik, amikor a hagymát fizikai sérülés éri, például elvágjuk. A hagyma sejtjei ilyenkor kibocsátják a könnyezést előidéző anyagot, amely erős baktériumölő hatással is bír.
A hagyma kiváló vitaminforrás és bővelkedik rostokban is. Tartalmaz: A-, B1-, B6-, B2-, C-, E-vitamint, valamint ásványi anyagokat is, mint kalcium, magnézium, magán, foszfor és vas.
Ha elkezdjük főzni a hagymát, elveszti mind az erős ízét, mind a gyógyhatását, így akinek gyomra érzékeny rá, sokkal fogyaszthatóbbá válik a számára. A nyers hagyma viszont megöli a gyomorban és a bélrendszerben található kórokozókat és erősíti a bélflórát, hozzájárul a jobb emésztéshez.
A hagyma betegségek megelőzésére is jó, köhögés, megfázás, hurutos megbetegedések esetén, asztma ellen is kiváló gyógymód. Ugye szokták javasolni a hagymával az inhalálást, vagy a hagymatea fogyasztását.
A keringési rendszerre is kitűnő hatással van. Csökkenti a koleszterinszintet, a magas vérnyomást, a szívroham és az agyvérzés kialakulásának kockázatát, továbbá segít megelőzni az érelmeszesedést is.
Több ízben vizsgálták egyébként az allium nemzetségű zöldségek – fokhagyma, hagyma, póréhagyma, metélőhagyma és gyöngyhagyma – gyógyító hatását a rák kezelésében és a jelenlegi terápiás módszerek mellékhatásainak csökkentésére. A szakemberek szerint a hagyma olyan különféle kén- és szerves vegyületeket, flavonoidokat tartalmaz, amelyek meggátolják a rákos sejtek kialakulását és növekedését, továbbá a fitovegyületei hatására a szervezetben olyan enzimek termelődnek, amelyek hatástalanítják az egyes rákkeltő anyagokat.
Tehát mindenképp érdemes fogyasztanunk hagymát, akár nyersen, akár főzve, mert rengeteg gyógyhatással bír.
Forrás:
Házi Patika
Természet Gyógyász magazin
http://tgy-magazin.hu/uj-a-terapiaban/a-hagyma-mint-vitaminforras
Édenkert
https://www.edenkert.hu/konyhakert/zoldsegek/a-hagyma-tortenete-gyogyhatasa/3112/
https://www.edenkert.hu/konyhakert/zoldsegek/voroshagyma-gyogyhatasai/2765/
Vital
http://www.vital.hu/themes/health/onion1.htm
Napidoktor
https://napidoktor.hu/mindent-a-rakrol/a-hagymafelek-vedhetnek-a-rak-ellen/