Hogyan változtass életmódot?

Moving room

A sokoldalú sütőtök

2020. január 23. - Csányi Zsófia

Tudom, tudom… sütőtököt az ősz eledele, de mit csináljak, ha nagyon szeretem és télen is szívesen eszem? :) Egyébként a szezonja szeptembertől januárig tart, szóval, ha eszerint nézzük, még pont időben vagyunk ;)

Ehető frissen szeletelve, pirítva, főzve vagy párolva és a nevével ellentétben nem csak sütve jó, hanem készíthető belőle leves, köret és még desszert is. Hát nem szuper? :) Én jelenleg a krémlevest szeretem a legjobban, de szívesen eszem tésztával készítve is.

1665_1.jpg

A sütőtök a kabakosok vagy tökfélék családjába tartozik és Észak-Amerikából vagy éppen ellenkezőleg, Dél-Amerikából eredeztethető. Európába a spanyol hódítók által került be és terjedt folyamatosan el az idők során. Népeledel is volt a második világháború idején, mert termesztése könnyű és tápértéke pedig igen magas.

Mint említettem a sütőtök magas tápértékkel bír. De mit is jelent ez? Tartalmaz kalciumot, cinket, magánt, rezet, foszfort, karotint, biotint, niacint, pantonénsavat. A, B1, B2, B6, C vitaminokban és folsavban is gazdag.

A házipatika oldalán például azt olvastam, hogy jó a megfázásra, az allergikus köhögést, tüsszögést is enyhíti, valamint csökkenti az asztma rohamokat. (1)

Maga a sütőtök alacsony kalória tartalmú (45 kcal/ 100 gramm) összetétele 1 gramm fehérje, 0,1 gramm zsír, 11,6 gramm szénhidrát. 90%-a víz, glikémiás indexe 75, ami a magas (70-100) tartományba esik. Fogyasztása szebbé teszi a bőrünket, ellenállóbbá teszi az immunrendszerünket, népi gyógyászatban béltisztítóként is számon tartják.

Jó rostforrás, amely segíthet az emésztésben, étvágycsökkentésben. „Jótékony hatással van az emésztési problémákra, serkenti a máj működését, segít a szív és koszorúér problémák megelőzésében, fogyasztásával csökkenthető a prosztatabajok.” (1)

És amiről még nem tettem említést, hogy a húsán kívül a magja és a virága is ehető.

A magja például ellenszere a köszvénynek és az esszenciális olaja segíti az A-vitamin felszívódását. (1) Gazdag omega3-zsírsavakban, vasban, cinkben, káliumban, magnéziumban. Továbbá tartalmaz E- B1- és B2 vitamint. Mivel a tökmag is magas ásványi anyag tartalommal bír, fogyasztásával megelőzhetők a szív- és érrendszeri megbetegedések. Szóval összefoglalva már magában a mag elfogyasztásával is javítjuk egészségünket. Persze ezt is csak mértékkel tegyük, hiszen az olajos magvak fogyasztása a fogyni kívánók számára hátrány lehet.

Érdekesség, hogy a sütőtök íze a termés cukortartalmától függ, valamint attól, ha fagyos éjszakán megcsípi a dér, a benne lévő keményítő egy része egyszerű cukrokra esik szét és így a sütőtök íze édesebbé válik.

pumpkin-1768857_1280.jpg

Amit még nem hallottam, hogy frissen préselve is jól fogyasztható a nyers húsa. Ezt kipróbáltam és aki teheti javaslom, kóstolja meg, mert nagyon finom. Enyhén édes íze van, itatja magát.

A sütőtök narancssárga színéért a béta-karotin felelős. Ez egy antioxidáns, amely segít fellépni a rákos megbetegedések ellen, valamint a szervezetben A-vitaminná alakul át, ez pedig hozzájárul az egészséges látásunk megőrzéséhez. Tartalmaz luteint és zeaxantint, amelyek védelmet nyújtanak a szürke hályog kialakulása ellen.

A látásunk védelméről bővebben az októberi cikkemben olvashatsz. Itt: https://movingroom.blog.hu/2019/10/28/szemunk_vilaga_784

+ egy infó: ha a sütőtököt pépes állagúra készítjük, egy tojás, egy evőkanál méz és egy evőkanál tejjel elkeverve, természetes arcmaszkként is alkalmazhatjuk. 20 percig hagyjuk a bőrön, majd meleg vízzel mossuk le. (2)

(1) https://www.hazipatika.com/taplalkozas/zoldseg_gyumolcs/cikkek/mire_jo_a_sutotok/20161007133914?autorefreshed=1

(2) https://www.webmd.com/food-recipes/features/6-surprising-health-benefits-of-pumpkin#1

A bejegyzés trackback címe:

https://movingroom.blog.hu/api/trackback/id/tr5315422842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása