Hogyan változtass életmódot?

Moving room

Offline világ kikapcsol, online világ bekapcsol, de térj vissza a való élethez

2021. október 23. - Csányi Zsófia

A modern társadalmunkban a digitális eszközök már természetes módon vannak jelen. Ha kicsit visszanyúlunk az időben, a 90-es években a számítógépek elterjedése volt népszerű és most a 2020-as években az okoseszközök, okosházak adják a lehetőségeket, kényelmet, biztonságot számunkra a mindennapokban. A számítógépeknek ehhez tíz, az internetnek csak öt év kellett, hogy elérje a tízmilliós felhasználószámot. Amennyi előnye, ugyanannyi hátránya is van ezen eszközök használatának. Elsősorban például említeném az okostelefonhasználatot, hiszen mindig kéznél van, információ keresésre, kapcsolattartásra használjuk napi szinten. Egyszóval életünk részünkké vált.

Ugyanakkor emberek nagy többsége nehezen él okostelefonja nélkül és ebbe beletartoznak a fiatalok is. Ők érzékenyebbek e téren, gyorsabban függővé tudnak válni. A függőség lehet kémiai függőség, ami különböző szerekhez köthető – mint például drog, alkohol - és lehet a viselkedés függőség, mint a vásárlásmánia vagy munkaalkoholizmus vagy témába illően a mobilfüggőség. Kutatások szerint a mobilfüggőség jóval erősebb, mint az alkohol vagy a drogfüggőség. A virtuális világ vonzó lehet, hiszen a reakciók – like, szivezés – egy plusz érzelmi töltetet adnak, ami az önbizalmat növeli, szeretet érzést ad – ideig óráig. Másrészről a virtuális világban a történések sokkal gyorsabbak, mint az offline világban. Ha valami nem sikerül, rövid időn belül újra és újra próbálkozhatunk. Egyszóval az érzelmi életünkre adott válasz reakcióknak köszönhetően minden más iránt elveszíthetjük érdeklődésünket, amiből következhet, hogy a valódi életterületeink szinte teljesen megszűnnek.

Aki már függő annál szorongás lép fel, hogy ha nem ellenőrzi rendszeresen a telefonját, akkor kimarad valamiből. A kisgyermekek könnyebben válnak függővé, mert az idegrendszerük még fejlődésben van, mentálisan formálódnak, azonban a kamaszok is veszélyben vannak, mert ők a közösségi média használatot vihetik túlzásba. Gyermekeknél, fiataloknál a koncentrációs képességet is csökkenti, így tanulási problémák is felléphetnek. Kapcsolataik teljesen az online térre összpontosulnak, így a való életben a társas kapcsolataik igen csekélyek.

pexels-kampus-production-7925213.jpg

A szülők nagy része aggódik azért, hogy gyermeke telefonfüggő lesz, de attól is tartanak, hogy az interneten kéretlen erőszakos tartalommal is találkoznak. Ne menjünk el amellett sem, hogy a neten a gyermekeket zaklathatják, csalókkal kerülhet kapcsolatba és az erotikus tartalmakhoz is könnyen hozzáférnek.

A mobiltelefon használatával megszűnik az idő, mondhatni elfolyik. A rajtuk lévő applikációkat úgy tervezik, hogy minél több időt eltöltsünk előtte és azt élvezzük is. Tehát addiktívak, viszont itt nem a pénzünket szórjuk, hanem az időnket – ami mindenki számára pótolhatatlan, a legfontosabb.

A pszichológiai függőség mellett testünk működését is befolyásolja a rendszeres telefonozás.

A digitális készülékek által másképp lesz terhelve a szemünk. Érdemes lefekvés előtt minimum 1 órával már nem használni a készülékeket. Az úgy nevezett kék fény erős és túlzott mennyiségben maradandóan károsíthatja a szemet. Gyakori lehet a szemszárazság, szemirritáció, fejfájás, akár a homályos látás és kivörösödhet a szemünk is. A digitális eszközöket használva kevesebbet pislogunk és szemünk fokozott terhelésnek van kitéve, így ez korai látásromláshoz vezethet. A kék fény hatására nehéz lehet az elalvás és az alvás minőség is romolhat, felborítva a cirkadián ritmust. Ezáltal napközben fáradtabb és dekoncentráltabb lehet a gyermek és hosszútávon a fizikai egészségüket is befolyásolja; cukorbetegség, valamint elhízás is könnyebben kialakulhat. Szemünk nem tudja kiszűrni megfelelően a kék fényt, így károsíthatja a retinát, amely elősegíti az időskori makula degeneráció kialakulását.

Kialakulhat úgynevezett sms-nyak – más néven teknősbéka nyak - amely tulajdonképpen az előretolt fejtartás elnevezése. A leszegett fejjel való eszköz használattól megváltozik. Ezáltal a rugalmasságot és terhelhetőséget adó kettős S-alakú görbület helyett C alakban görbül a gerinc. Ez a rendellenes tartás nemcsak, hogy esztétikai problémához vezet, hanem a felső hát izmok meggyengülésével fejfájást, nyak- és vállmerevséget, fájdalmat, porckorongsérvet, okozhat.

Mivel az okostelefon képes teljesen magába szippantani használóját, ezért elfelejtkezhet a mozgásról is, tovább rontva ezzel a fizikai egészségét. Napi egy óra mozgás mindenkinek szükséges!

Azonban digitális eszközöknek, az internetnek számos előnye is van. Ez bebizonyosodott a járvány aktív ideje alatt is, hiszen az otthon töltött idő alatt is volt lehetőség az online tanórák megtartására és az osztálytársakkal, barátokkal a kapcsolattartásra. Így nem estek ki az iskolából, tovább tudták folytatni a tanulást. Azonban az is látszott, hogy a gyermekek, fiatalok igénylik a társas kapcsolatokat is.

A világot és a fejlődés visszafordítani nem lehet, az okos eszközök használata megkerülhetetlen, de nem mindegy, hogy mennyi és hogyan használják a gyermekek.

Nem a tiltás és nem is az előre megszabott 1-3 óra mobiltelefonozással eltöltött idő a javasolt.

18-20 hónaposnál fiatalabb gyermekeknek nem biztonságos digitális eszközt adni, ugyanez már az idősebb gyermeknél nem mondható el. Náluk fontos, hogy adjunk egy keretet a digitális eszközök használatához, amely beleillik a család dinamikájába és életstílusába és betartható kicsiktől a nagyig mindenki számára.

Ha okostelefont adunk a gyermek kezébe, érdemes letisztázni, hogy a szülő a felelős a gyermekért, így nem lehet virtuális privát szférája. 10-11 évesek utólagos szülői ellenőrzéssel használhatják kontroll nélkül az eszközöket.

Lehet korlátozni is az internetet, ha már saját telefonnal rendelkezik az adatforgalmat, vagy az otthoni wifi hozzáférést.

Érdemes odafigyelni arra, hogy a gyerek mobilhasználata minimalizálva legyen, szülői ellenőrzés alatt használják a digitális eszközöket és folyamatosan figyelni arra, hogy nem hajlik-e függőségbe, illetve nem megy-e a fizikai test kárára. Ha egy szülőnek sok az elfoglaltsága akár otthon, akár a munkahelyen ez megnövelheti a gyereknél a függőség kialakulását.

Fontos az is, hogy a szülők milyen mintát mutatnak a gyermeknek. Figyeljen rá tudatosan, hogy ne folyton a telefon legyen a kezében, mert ez a szokás a gyermekeknél is könnyebben kialakul így.

pexels-alena-darmel-7322440.jpg

Érdemes megtanítani, hogy a gyermek tudatosan kezelje a telefont. Akkor használja, ha tényleg valamilyen információra van szüksége, netán kapcsolatot szeretne tartani barátaival rövid ideig.

A bejegyzés trackback címe:

https://movingroom.blog.hu/api/trackback/id/tr4416733360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása