Hogyan változtass életmódot?

Moving room

Kisokos csírákról, mikrozöldekről

2021. november 20. - Csányi Zsófia

Kóstoltad már a csírákat, mikrozöldeket? Szívesen fogyasztod? Esetleg szeretnél magad termeszteni? Ezt otthon is könnyedén megteheted. Ha szeretnél ezekről többet megtudni, akkor ez az összefoglaló bejegyzés pont neked szól.

Mik azok a csírák?

A magban benne van minden olyan tápanyag, amelyre a csírából fejlődő növénynek szüksége van élete kezdetekor. A csírák rendkívül jó vitaminforrások, főleg télen. Jóval több telítetlen zsírsavat, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak, mint a belőlük kifejlődő zöldségek.

Ezekben a kezdetleges hajtásokban szénhidrátot és zsírt alig találunk, hiszen a magvak is pont ezeket használják fel növekedésükhöz, viszont kiváló vitamin és ásványi anyagok források.

Mik azok a mikrozöldek?

  • Termesztőközegben fejlődnek
  • Nagy igényük van a napfényre
  • Van gyökérzetük és levélzetük

Csíra? Mikrozöldek? Mi a különbség?

csira_mikrozold.jpg

Mire jók a csírák és a mikrozöldek?

  • Magas a tápanyagtartalmuk. A csírák A-, B-komplex, C-, D-, E-, G- és K-vitamint, továbbá sok ásványi anyagot, mint a kalcium, magnézium, foszfor, kálium, nátrium és szilícium, tartalmaznak.
  • A mikrozöldek nagy mennyiségben tartalmaznak C-, és E-vitamint.
  • Továbbá enzimek és antioxidánsok, gyulladásgátló vegyületek is megtalálhatók mindkettőben.
  • Ezekre a szervezetünknek mindig szüksége van, de főleg télen.

pexels-mikhail-nilov-8543293.jpg

Miből javasolt csíráztatni?

  • Gabonafélék (búza, rozs, zab, rizs, árpa),
  • Hüvelyesek (bab, borsó, szója, lencse, csicseriborsó),
  • Retek, mustár, zsázsa

Miből nem javasolt csíráztatni?

  • a csávázott mezőgazdasági vetőmagokból,
  • egyes magok mérgező vegyületeket is tartalmazhatnak, halálosak is lehetnek,
  • olajos magvakból,
  • burgonyafélékből (paradicsom, paprika, padlizsán).

Otthoni csíráztatás menete:

  • Szükségünk lesz egy steril befőttes üvegre vagy a szaküzletekben megvásárolható csíráztató edényre.
  • Ezenkívül víz, fény és meleg fog kelleni a magoknak.

Bálint gazda által összeállított csíráztatás menete a következő:

  • Az első napon a magokat az edénybe töltjük és feltöltjük langyos, tiszta vízzel.
  • A második napon a vizet leöntjük a magokról, azokat egyszer-kétszer átmossuk és az edényt világos, meleg helyre állítjuk.
  • A harmadik napon ismét leöntjük a vizet és friss, langyos vizet töltünk a magokra – csak annyit, hogy folyamatosan nedvesek maradjanak!
  • A negyedik napon pótoljuk az elhasznált vizet. Ekkor már láthatók az első csírák.
  • Az ötödik napon szükség esetén utána töltjük a vizet és megkóstolhatjuk az első, zsenge csírákat.
  • A hatodik napon a magok tömegesen csíráznak és fogyaszthatók.

Otthoni mikrozöld termesztése:

  • Szükséges hozzávalók: virágláda vagy cserép
  • Kizárólag csíráztatásra szánt vetőmagot használjunk!
  • Tegyünk a tartóba 3-5 cm termőföldet, amelyet lazán hagyunk és rászórjuk a magokat.
  • Öntözzük meg, majd kb. 0,5 cm földet tegyünk rá.
  • Tegyük világos helyre!
  • Naponta egyszer locsoljuk meg óvatosan, ne ússzon a vízben!
  • Egy-két héten belül kihajtanak a levelek és amíg nem nagyobbak 10 cm-nél vághatjuk őket!
  • Alaposan mossuk meg vízzel és máris fogyasztható!
  • Az otthon végzett csíráztatásnál az utolsó, alapos öblítés és leszárítás után, hűtőben, 5°C körüli hőmérsékleten, legfeljebb 2-3 napig tároljuk!
  • Nézzük meg, hogy melyek a megbízható forrásból származó, egészséges magvak.
  • Csírákat és mikrozöldeket nagyon egyszerű termeszteni, nincs szükség kertre, a városi körülmények között is könnyen előállíthatók, gondolok itt az ablakra, erkélyre.
  • Figyelem! A FAO és a WHO az étkezési csírákat a közepesen kockázatos növényi eredetű élelmiszerek csoportjába sorolja, mert ahogy csíráztatjuk őket, a kórokozó baktériumok is megnövekedhetnek a kedvező hőmérséklet, páratartalom stb. hatására.
  • Figyeljünk oda a mikrozöldeknél is a megfelelő tárolásra, termesztésre, mert itt is elszaporodhatnak a kórokozók, baktériumok.

pexels-marianna-3843224.jpg

Hogyan fogyasszuk a csírákat, mikrozöldeket?

  • Érdemes először a bolti verziót kipróbálnunk, hogy ízlik-e és ha valóban beválik, indulhat az otthoni csíráztatás. A bolti csíráknál érdemes a frissességüket, szavatosságukat megnézni megvásárlás előtt!
  • Salátákba, szendvicsekbe téve, mártogatósokhoz vagy sós túrókrémekhez kiváló és persze dekorálni is tudunk vele. A csíráknak lehetnek markánsabb, csípősebb, de édesebb ízük is.
  • Soha ne puszta kézzel nyúljunk a csírákhoz, mikrozöldekhez! Használjunk gumikesztyűt vagy csipeszt.
  • Ha kellemetlen szagú a termék, ne fogyasszuk! Csak a frisset érdemes fogyasztani!

Kiknek nem javasolt fogyasztani a csírákat, mikrozöldeket?

  • Várandósoknak,
  • 5 év alatti gyermekeknek,
  • 60 felettieknek,
  • legyengült vagy legyengített immunrendszerrel rendelkezőknek.

 

Források:

A bejegyzés trackback címe:

https://movingroom.blog.hu/api/trackback/id/tr1316759978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása