Kóstoltad már a csírákat, mikrozöldeket? Szívesen fogyasztod? Esetleg szeretnél magad termeszteni? Ezt otthon is könnyedén megteheted. Ha szeretnél ezekről többet megtudni, akkor ez az összefoglaló bejegyzés pont neked szól.
Mik azok a csírák?
A magban benne van minden olyan tápanyag, amelyre a csírából fejlődő növénynek szüksége van élete kezdetekor. A csírák rendkívül jó vitaminforrások, főleg télen. Jóval több telítetlen zsírsavat, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak, mint a belőlük kifejlődő zöldségek.
Ezekben a kezdetleges hajtásokban szénhidrátot és zsírt alig találunk, hiszen a magvak is pont ezeket használják fel növekedésükhöz, viszont kiváló vitamin és ásványi anyagok források.
Mik azok a mikrozöldek?
- Termesztőközegben fejlődnek
- Nagy igényük van a napfényre
- Van gyökérzetük és levélzetük
Csíra? Mikrozöldek? Mi a különbség?
Mire jók a csírák és a mikrozöldek?
- Magas a tápanyagtartalmuk. A csírák A-, B-komplex, C-, D-, E-, G- és K-vitamint, továbbá sok ásványi anyagot, mint a kalcium, magnézium, foszfor, kálium, nátrium és szilícium, tartalmaznak.
- A mikrozöldek nagy mennyiségben tartalmaznak C-, és E-vitamint.
- Továbbá enzimek és antioxidánsok, gyulladásgátló vegyületek is megtalálhatók mindkettőben.
- Ezekre a szervezetünknek mindig szüksége van, de főleg télen.
Miből javasolt csíráztatni?
- Gabonafélék (búza, rozs, zab, rizs, árpa),
- Hüvelyesek (bab, borsó, szója, lencse, csicseriborsó),
- Retek, mustár, zsázsa
Miből nem javasolt csíráztatni?
- a csávázott mezőgazdasági vetőmagokból,
- egyes magok mérgező vegyületeket is tartalmazhatnak, halálosak is lehetnek,
- olajos magvakból,
- burgonyafélékből (paradicsom, paprika, padlizsán).
Otthoni csíráztatás menete:
- Szükségünk lesz egy steril befőttes üvegre vagy a szaküzletekben megvásárolható csíráztató edényre.
- Ezenkívül víz, fény és meleg fog kelleni a magoknak.
Bálint gazda által összeállított csíráztatás menete a következő:
- Az első napon a magokat az edénybe töltjük és feltöltjük langyos, tiszta vízzel.
- A második napon a vizet leöntjük a magokról, azokat egyszer-kétszer átmossuk és az edényt világos, meleg helyre állítjuk.
- A harmadik napon ismét leöntjük a vizet és friss, langyos vizet töltünk a magokra – csak annyit, hogy folyamatosan nedvesek maradjanak!
- A negyedik napon pótoljuk az elhasznált vizet. Ekkor már láthatók az első csírák.
- Az ötödik napon szükség esetén utána töltjük a vizet és megkóstolhatjuk az első, zsenge csírákat.
- A hatodik napon a magok tömegesen csíráznak és fogyaszthatók.
Otthoni mikrozöld termesztése:
- Szükséges hozzávalók: virágláda vagy cserép
- Kizárólag csíráztatásra szánt vetőmagot használjunk!
- Tegyünk a tartóba 3-5 cm termőföldet, amelyet lazán hagyunk és rászórjuk a magokat.
- Öntözzük meg, majd kb. 0,5 cm földet tegyünk rá.
- Tegyük világos helyre!
- Naponta egyszer locsoljuk meg óvatosan, ne ússzon a vízben!
- Egy-két héten belül kihajtanak a levelek és amíg nem nagyobbak 10 cm-nél vághatjuk őket!
- Alaposan mossuk meg vízzel és máris fogyasztható!
- Az otthon végzett csíráztatásnál az utolsó, alapos öblítés és leszárítás után, hűtőben, 5°C körüli hőmérsékleten, legfeljebb 2-3 napig tároljuk!
- Nézzük meg, hogy melyek a megbízható forrásból származó, egészséges magvak.
- Csírákat és mikrozöldeket nagyon egyszerű termeszteni, nincs szükség kertre, a városi körülmények között is könnyen előállíthatók, gondolok itt az ablakra, erkélyre.
- Figyelem! A FAO és a WHO az étkezési csírákat a közepesen kockázatos növényi eredetű élelmiszerek csoportjába sorolja, mert ahogy csíráztatjuk őket, a kórokozó baktériumok is megnövekedhetnek a kedvező hőmérséklet, páratartalom stb. hatására.
- Figyeljünk oda a mikrozöldeknél is a megfelelő tárolásra, termesztésre, mert itt is elszaporodhatnak a kórokozók, baktériumok.
Hogyan fogyasszuk a csírákat, mikrozöldeket?
- Érdemes először a bolti verziót kipróbálnunk, hogy ízlik-e és ha valóban beválik, indulhat az otthoni csíráztatás. A bolti csíráknál érdemes a frissességüket, szavatosságukat megnézni megvásárlás előtt!
- Salátákba, szendvicsekbe téve, mártogatósokhoz vagy sós túrókrémekhez kiváló és persze dekorálni is tudunk vele. A csíráknak lehetnek markánsabb, csípősebb, de édesebb ízük is.
- Soha ne puszta kézzel nyúljunk a csírákhoz, mikrozöldekhez! Használjunk gumikesztyűt vagy csipeszt.
- Ha kellemetlen szagú a termék, ne fogyasszuk! Csak a frisset érdemes fogyasztani!
Kiknek nem javasolt fogyasztani a csírákat, mikrozöldeket?
- Várandósoknak,
- 5 év alatti gyermekeknek,
- 60 felettieknek,
- legyengült vagy legyengített immunrendszerrel rendelkezőknek.
Források:
- https://balintgazda.hu/aktualis-kert/februar/hogyan-lehet-eheto-csirakat-termelni.html
- https://www.travelo.hu/medspa/20191007-miert-egyunk-csirat-es-miket-erdemes-csiraztatni-dietetikus-valaszol.html
- https://tudatosvasarlo.hu/csira-kisokos-melyiket-milyen-betegseg-ellen-egyuk/
- https://gasztrocoach.hu/2018/01/06/csirak-avagy-az-elet-ereje-tanyerunkon/
- https://cleaneating.hu/taplalkozas/csira-az-elelmiszer-ami-maga-az-elet/
- https://webaruhaz.kertlap.hu/mikrozoldseg-termesztes/
- https://webaruhaz.kertlap.hu/mi-kulonbseg-csira-es-mikrozoldseg-kozott/
- https://eteltcsakokosan.hu/2018/02/27/nagyito-alatt-a-mikrozoldek/
- https://www.mindmegette.hu/egyunk-csirat-12412/