Hogyan változtass életmódot?

Moving room

Új év, új élet? - A változás egyszerű is lehet!

2023. január 05. - Csányi Zsófia

Szeretne többet kihozni magából? Minden álomhoz tartozik egy excel tábla, vagyis egy terv, hiszen az álmok és a vágyak csak akkor teljesülnek, ha célok lesznek belőlük. Akik célokkal rendelkeznek, nagyobb eséllyel el is érik azokat, hiszen pontosan tudják mit akarnak. Az év végén mindenki készül az új évre, már csak olyan szempontból is, hogy összeírja, végiggondolja mi történt vele az adott évben, valamint milyen újévi fogadalmai, tervei vannak. A leggyakoribb fogadalom az életmódváltáshoz kapcsolódik, de a tapasztalatok alapján csak keveseknél tart ez hosszú távon, legtöbbször még egyetlen hónapot sem érnek meg. Vannak, akik egyik pillanatról a másikra képesek új szokásokat elsajátítani és hátrahagyni addigi életüket, viszont a többségnek érdemes hosszú távon, tudatosan megterveznie, hogy mit szeretnének elérni a közeljövőben. Mivel a cikkek elsősorban az egészséghez kapcsolódnak, nézzünk egy életmódváltással kapcsolatos újévi fogadalmat!

Első lépésként fontos a pontos cél meghatározása, mit szeretne elérni? Mi szükséges Önnek ahhoz, hogy egy boldog életet éljen?  Fontos leülni és végiggondolni, hogy hol áll most az odavezető úton? Min van lehetősége változtatni a mostani helyzetben? Mi legyen a cél elérésének pontos határideje? Mikorra szeretné ezt a célt megvalósítani?

Egy cél kitűzése és megvalósítása egy tudatos önismereti út kezdete is, önmagunk felvállalása, saját határaink kijelölése és tiszteletben tartása, valamint fontos az önmagunk szeretete is.

A második lépés a terv kidolgozása. Fontos, hogy először a nagy egészet fogalmazzuk meg, majd a lehető legpontosabban határozzuk meg a kisebb lépéseket, mérföldköveket. Ezek legyenek reálisak, tarthatóak és minden célhoz tartozzon egy határidő. (Például szeretnénk leadni 10 kilót április 5-ig). A dátumok legyenek betarthatók, se nem frusztrálóak, se nem tunyulásra okot adók, így nagyobb lehet a sikerélmény, és így sokkal jobban látjuk a haladást a célunk felé, valamint, hogy mi várható el magunktól.

Milyen kisebb részcélokra gondolok?

  • A fehér lisztet cserélje le teljes kiőrlésű, alternatív lisztekre

  • Fogyasszon több zöldséget és gyümölcsöt (idény gyümölcs)

  • Kristálycukor helyett használjon alternatív édesítőszereket (pl. eritrit)

  • Süteményekből, tortákból válassza a menteseket

  • Cukros üdítők helyett fogyasszon vizet, abból is naponta 2-3 liternyit.

  • Ha eddig nem sportolt kezdjen el sétálni vagy kocogni és fokozatosan emelje a terhelést, amennyiben egészségügyi okai nem akadályozzák ebben. Vagy válasszon csoportos órákat.

Szükségünk van egy megfelelő módszerre is, amivel elérhetjük a kívánt célt. Fontos, hogy ne a gyors eredmények elérésére törekedjünk divatdiéták használatával, mert bele csúszhatunk abba a hibába, hogy a hirtelen fogyást hízás követi és elkezdődik az ún. jojó-effektus. Válasszuk a lassú ütemű, de biztosabb fogyást. Ezzel az is elkerülhető, hogy egy esetleges sikertelenség esetén ostorozzuk magunkat, esetleg feladjuk célunkat.

Mindenekelőtt érdemes egy laborvizsgálatot csináltatni, hogy kiderüljön, hogy van-e valami eltérés, szükséges-e, hogy speciális segítséget kapjunk – például inzulinrezisztencia esetén. Továbbá érdemes konzultálni dietetikussal, táplálkozási tanácsadóval is, laborértékek eltérése esetén ez mindenképpen fontos így egészségesen is kaphatunk új ötleteket az életmódváltásunkhoz a szakértőktől. Vigyünk táplálkozási naplót, hogy lássa honnan indulunk. Ez utóbbi a cél elérése érdekében is használható. Fordulhatunk személyi edzőhöz is, ha egyénileg szeretnénk sportolni vagy választhatunk csoportos órákat is. Hogy teljesen legyen a támogatottság, kérhetjük pszichológus segítségét is a folyamathoz.

Ne feledje az életmódváltás időt, tervezettséget igényel, így a kitartásához elengedhetetlen, hogy pontosan tudja, hogy mit és hogyan akar elérni. Gondolja végig, tervezze meg idejét heti szinten, mikor főz, hány napra előre vagy esetleg ha rendel – mit, honnan. Mikor mozog és mikorra szervezi a további programjait, hogy véghez vigye a célját.

Így könnyebb az életmódváltás is, hiszen az apró lépésekkel szokások változtathatók meg, ami beépül a mindennapjainkba és máris egészségtudatosabb életet élhetünk.

Boldog új évet kívánunk!

Forrás: gyogypatikak.hu

Megjelenés: www.tormay.hu - 2023. január

A bejegyzés trackback címe:

https://movingroom.blog.hu/api/trackback/id/tr1018018884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása