Hogyan változtass életmódot?

Moving room

A C-vitamin felfedezője, Szent-Györgyi Albert

2023. február 03. - Csányi Zsófia

A végtelenül nagy tudósunk, Szent-Györgyi Albert fedezte fel többek között a manapság használt egyik legnépszerűbb és legfontosabb vitaminunkat, a C-vitamint. Ezzel lett híres és elismert tudós, ezzel kapta meg a Nobel-díjat.

Fiatal korában szülei házassága megromlott és édesanya a három fiával - köztül Alberttel - a Pesten maradtak, férje a vidéki birtokot vezette..

Szent-Györgyi Albert a középiskolát Pesten végezte el, a Lónyai utcai református gimnáziumban. Állítások szerint rossz tanuló volt, míg nem eldöntötte, hogy ő kutatóorvos szeretne lenni. Kitűnőre érettségizett. “1911-ben beiratkozott a Budapesti Tudományegyetem Orvostudományi Karára és hamarosan elkezdte önálló szövettani megfigyeléseit is nagybátyja laboratóriumában, az Anatómiai Intézetben.” Később inkább az élet működése érdekelte, így az Élettani Intézetben folytatta pályafutását.

1917-ben lediplomázott, majd külföldön kezdett tudományos kutatásokat folytatni majd Cambridge-ben kémiai doktorátust szerzett. Első tanulmánya a sejtlégzés mechanizmusával foglalkozott.

Ez idő tájt végzett kutatásokat, kísérleteket, amikor is felfedezte az ún. ignózt (nemtudomcukor), amely később a hexuronsav elnevezést kapta. Az erről szóló doktori disszertációját 1927-ben védte meg, így lett a kémiai tudományok doktora.

1928-ban hazatért és Szegedi Tudományegyetem Biokémiai tanszék tanárává nevezték ki. Kutatásait tovább folytatta külföldön, majd később Szegeden, amikor csatlakozott kutató csapatához egy fiatal külföldi kutató, Joseph Svirbely kémikus, aki a C-vitamint próbálta megtalálni. 1931-ben a fiatal kutatóval bebizonyították, hogy ez az anyag a C-vitaminnal azonos, csak addig nem ismerték kémiailag, csak annyit tudtak róla, hogy a skorbut ellen kiváló gyógyír. 

A két kutató külön-külön tett bejelentést felfedezéséről két különböző folyóiratban, majd több évig tartó vita után kiderült, hogy Szent-Györgyi Albert már korábban ismertette, hogy a C-vitamin ugyanaz az anyag, mint a heruxonsav, így övé az elsőbbség. Egyébként ő ismerte fel, hogy a citrusféléktől a szegedi pirospaprika sokkal többet tartalmaz a C-vitaminból.

Szent-Györgyi Albertet 1934-ben orvosi Nobel-díjra jelölték, de csak 1937-ben ítélte neki a svéd Karolinska Intézet, amely a “biológiai égési folyamatok terén tett felfedezéséért” kapta meg, “különösen a C-vitamin, valamint a fumársav-katalízis vonatkozásában”.

Az érmet Szegedre vitte, majd a Magyar Nemzeti Múzeum vásárolta meg tőle és a kapott összeget felajánlotta a finn-szovjet háború finnországi áldozatainak.

Szent-Györgyi Albert szerette volna, ha felfedezése hozzájárul a háborúk végéhez, azonban a náci Németországban gyártott aszkorbinsav-készítmény segítette a tengeralattjárók legénységét hónapokig a betegségek elkerülésében, amit nehezen vett tudomásul.

1936-ban felfedezte a P-vitamint, amely a hajszálerek áteresztő-képességét szabályozó flavonokat izolálta, valamint a citrátkört is. Ezek után nem meglepő, hogy az Magyar Tudományos Akadémia 1938-ban tagjának választotta.

Ezek mellett Szent-Györgyi aktív életet élt, könyvet írt, sportolt. 

Azt gondolom, hogy tudományos munkásságát megismerve fontos lehet számunkra az állandó kíváncsiság, a mindig megújulás, a kutatás, a lelkesedni vágyás az iránt ami érdekel minket, amiben ki szeretnénk teljesedni. Ha bővebben érdekel titeket az életútja, számos cikket találtok róla az interneten, újságokban.

Forrás:https://mult-kor.hu/alig-nehany-hettel-nyerte-meg-szent-gyorgyi-albert-a-c-vitamin-felfedezeseert-folytatott-versenyfutast-20210916

https://hu.wikipedia.org/wiki/Szent-Gy%C3%B6rgyi_Albert#A_C-vitamin 






A bejegyzés trackback címe:

https://movingroom.blog.hu/api/trackback/id/tr318040354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása