Hogyan változtass életmódot?

Moving room

Mit tehetünk a magas vérnyomás megelőzéséért?

2023. február 04. - Csányi Zsófia

A magas vérnyomás problémája sokakat érint Magyarországon, legyen szó fiatalról vagy idősebbről. Kialakulása sok mindentől függ, ám azt elmondhatjuk, hogy az egészségtelen életmód nagyban hozzájárul ehhez.

Hadd ajánljam figyelmetekbe egy általam írt cikket, ahol a magas vérnyomás és a dohányzás összefüggését kutatom. Érdekesség, hogy a cikk végén a megelőzés fontosságára is teszek ajánlásokat. Ezeket bemásolom ide nektek, hogy könnyebben elérhető legyen.

Nézzük, mit tehetünk a megelőzésért és a vérnyomásunk karbantartásért:

  • A túlzott sófogyasztás növelheti a vérnyomást, ezért célszerű minél kevesebb konyhasót használni. Érdemes már kiskorban odafigyelni a bevitt só mennyiségére, hiszen hajlamosíthatja az embert a magas vérnyomás kialakulására. Akinél már kialakult a magas vérnyomás, ők még inkább érzékenyek a sóbevitelre. Az Egészségügyi Világszervezet felhívja a figyelmet a csökkentett sófogyasztásra, az ajánlott mennyiség napi 5 g (egy teáskanálnyi). Ennek több mint háromszorosát fogyasztjuk. Aki viszont elhatározta magát, hogy csökkenti a sóbevitelét, érdemes ezt fokozatosan megtennie.
  • Érdemes sok gyümölcsöt, zöldséget és teljes kiőrlésű gabonát fogyasztani. Figyeljen oda arra, hogy kevesebb feldolgozott élelmiszert, cukros üdítőt, telített, azaz állati eredetű zsíradékot tartalmazó ételt fogyasszon! Növelje az étrendben a tengeri halak, az olajos magvak arányát, ezek ugyanis gazdagok omega-3 zsírsavakban! Figyeljen a megfelelő mennyiségű káliumbevitelre!
  • Tartsa fenn egészséges testsúlyát! A BMI (testtömegindex) mérésével ez könnyen ellenőrizhető.
  • Mozogjon rendszeresen! Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása a heti legalább 150 percnyi, mérsékelt intenzitású aerob mozgásforma beiktatása, ami naponta több mint 20 percet jelent. Ez hozzájárul a vérnyomás csökkentéséhez, segít az ideális testsúlyt elérni, valamint a stresszoldásban.
  • Élje meg jól a stresszt, alkalmazzon kifejezetten erre szánt technikákat!
  • Kerülje a dohányzást!
  • Kerülje a túlzott alkoholfogyasztást! Maximum napi 2 dl bort vagy 1 pohár sört vagy 1 koktélt fogyasszon!

Amennyiben az egész cikk érdekel, annak ajánlom figyelmedbe az alábbi weboldalt:


https://diabetes.hu/cikkek/hypertonia/2002/valtsunk-eletmodot

A bejegyzés trackback címe:

https://movingroom.blog.hu/api/trackback/id/tr8918040368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása