Hogyan változtass életmódot?

Moving room

A test lélek szellem harmóniája

2023. február 11. - Csányi Zsófia

A test, lélek, szellem hármasa holisztikus szemléletet képvisel, ami azt jelenti, hogy egészségesnek lenni sokkal több, mint a fizikai test jólléte. A WHO egészség definíciója szerint is “az egészség a teljes testi, lelki és szociális jóllét állapota, és nem csupán a betegség hiánya”. A fizikai testünk mellett van mentális és az érzelmi életünk is.

Korábbi bejegyzéseimben már írtam róla, hogy ahhoz, hogy elérjük vágyainkat, tegyük nap, mint nap a feladatainkat, szükséges, hogy egészségesek legyünk. Ez juttat el minket ahhoz is, hogy elérjük a teljes potenciálunkat. Azonban valóban nem elég csak fizikai szinten jól lennünk. A test, lélek, szellem hármasának egyensúlyát érdemes megtalálni. Ma már sokkal vallják a nyugati orvoslásban is, hogy a fizikai test megbetegedésének ennek a hármas egyensúlyának a felborulása is közrejátszik.

Ha az egyikre nagyobb hangsúlyt fektetünk - mértéktelenül eszünk, iszunk, további testi örömöknek adjuk át magunkat az nem vezet jóra, mert a lelkünk és a szellemünk nem tud valójában érvényre jutni. De a túlzott lelki, szellemi fejlesztés - filozófikus töprengések, a meditálás, egyéb lelki gyakorlatok - és emellett a fizikai test karbantartásának hiánya elmarad, szintén felborul az egyensúly. 

Mit tehetünk mi ezért?

Mindenképpen fontos a testtudatos életmód, a fizikai test egészséges táplálása, a rendszeres mozgás, a minőségi alvás, testápolás, higiéné stb. Fontos emellett mentális és érzelmi életünk. A lelki egyensúly, a kiegyensúlyozott szellemi és mentális állapot megtalálása önállóan, gyakorlatokat végezve vagy szakemberrel karöltve is lehetséges. Egyiket se áldozzuk fel a másik oltárán, mert ezek között a szintek között kölcsönhatások jönnek létre.

Merjünk tenni ezért a hármasért, így önmagunkért teszünk. És ez hatással van a mindennapi életünkre, a kapcsolatainkra, a jövőnkre is egyaránt.

A bejegyzés trackback címe:

https://movingroom.blog.hu/api/trackback/id/tr2718046938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása