Hogyan változtass életmódot?

Moving room

Együttérezni valakivel

2023. február 15. - Csányi Zsófia

A mai napon az együttérzésről gondoltam, hogy írok és kerestem, hogy hogyan is fogalmazhatnám meg a legjobban az ehhez kapcsolódó érzéseimet, gondolataimat és közben az alábbi írásra bukkantam, ami szerintem nagyon jól összefoglalja, hogy mi is az együttérzés.

"Amikor együtt érzünk valakivel, akkor nem feltétlenül éljük át ugyanazt a szenvedést, mint embertársunk, azzal együtt, hogy pontosan átérezzük, mennyire szenved ő maga. Az együttérzés során aggodalmat, szeretetet és melegséget érzünk, és mélyen motiváltak vagyunk arra, hogy segítsünk a másiknak. Amikor együtt érzőek vagyunk, akkor egyben motiváltak arra is, hogy aktívan, cselekvően segítsünk, tegyünk valamit embertársunkért, hogy enyhítsük a szenvedését. Ebben a szeretetteljes jelenlétben nem az agy fájdalomérző központjai aktiválódnak, hanem az agyi jutalmazó központ, és a dopaminerg receptorok. Ez az a tudatállapot, amelyből valódi segítséget tudunk nyújtani embertársainknak.

Együtt lenni a szenvedésben, feltétel nélküli barátságossággal fordulni embertársunk felé, és aktívan cselekedni, ha a helyzet úgy kívánja. Ez az együttérzés ajándéka, amelyet megtapasztalhatunk, és talán ez az emberi létezés legcsodálatosabb kiváltsága is egyben."

Forrás. https://szomatodrama.hu/bejegyzes/28/az-empatia-es-az-egyutterzes

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://movingroom.blog.hu/api/trackback/id/tr2418050472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása