Hogyan változtass életmódot?

Moving room

Terhességi cukorbetegség

2023. március 30. - Csányi Zsófia

A cukorbetegségről, inzulinrezisztenciáról volt már szó a blogon, de a terhességi cukorbetegségről még nem. Most is egy rövid bejegyzést szánok neki, mert a téma óriási, hosszan és részletesen lehetne róla írni, fontosságáról nem is beszélve.

A várandósság alatt is alakulhat ki gesztációs diabétesz, de mindenkinél, amikor babát már van bizonyos mértékű inzulinrezisztencia. A terhességi protokoll szerint a diabétesz szűrés 24-28. hetében történik. Ha valaki inzulinrezisztenciával küzd vagy már egy korábbi terhességnél volt terhességi cukorbetegsége, akkor már a 10-12. héten történik cukorterhelés.

A terheléses vércukor vizsgálat olyan, mint bármelyik másik, ott változás nincsen.

Amit kiemelnék, hogy a terhességi cukorbetegség igen tünetszegény, ezért érdemes szűrni, mert csak úgy derül ki a fennállása. A kialakulás esélye nőhet, ha a kismama elhízott, lassú anyagcserével rendelkezik, a táplálkozása nem megfelelő vagy mozgásszegény életmódot folytat.

Mégis mi az, ami tünete lehet?

Furcsa gyengeség és ha 2-3 órával ezelőtt ugyan evett a kismama, de újra éhes. Ha eszik is ilyenkor tovább nő a magas inzulinszint. Ez a folyamat addig nő, amíg nem stabilizálják a vércukorszintet.

Érdemes lehet már babatervezés előtt komplexen kivizsgáltatni magunkat és ha tehetjük már odafigyelni a táplálkozásra, vitamin fogyasztásra, rendszeres mozgásra. Az életmódváltást ekkor is el lehet kezdeni.

Forrás:

https://www.cukorbetegkozpont.hu/terhessegi-cukorbetegseg

https://czeizelintezet.hu/hir/egeszseges-baba-terhessegi-cukorbetegseg-mellett/?gclid=CjwKCAjw5pShBhB_EiwAvmnNVw0WZRYAv58Af3EmCtyiTTtUAPfaDWwpbwRvtEgGSEk1bfEC0ABz8RoCNAQQAvD_Bw

A bejegyzés trackback címe:

https://movingroom.blog.hu/api/trackback/id/tr3718084946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása