Az antioxidánsok a szervezet megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen vegyületek. Az antioxidánsok molekulák, amelyek szabadgyököket támadják a testünkben.
Az antioxidánsokra szüksége van a szervezetre, amiből maga is elő tud állítani valamennyit (pl.: szőlőcukor, húgysav), de egy része növényi táplálékkal kerülhet be a szervezetbe (vitaminok, flavonoidok). Közismert antioxidánsok az A-, a C-, és az E-vitamin, a béta-karotin, a flavonoidok, az izoflavonoidok, a fenolsavak, a szelén, a Q10 (más néven ubikinon) molekula. A zöldségek, bogyós gyümölcsök, narancs, növényi magvak, diófélék, a zöld tea, a kávé és a csokoládé mind tartalmazzák még.
A szabadgyökök pedig olyan molekulák, melyek nagy mennyiségben károsak a szervezetre és így számos betegséghez vezetnek, viszont fontosak és szükségesek is az immunsejtek számára a fertőzések legyőzéséhez.
Tehát az a legjobb, ha szabadgyök-antioxidáns megoszlás kiegyensúlyozott.
Ezáltal megelőzi, vagy legalább is csökken a kockázat, amely végül komoly, életveszélyes betegségekhez vezethetne, mint például:
- szív- és érrendszeri betegségek
- rák
- ízületi gyulladás
- egyéb gyulladásos állapotok
- stroke
- légúti betegségek
- immunhiányos állapotok
Viszont ha szabadgyök-többletről beszélünk, több minden okozhatja a szervezetben, legyen szó akár környezeti tényezőkről vagy életmódbeliről. Például:
- Légszennyezés
- Dohányfüst
- Alkoholfogyasztás
- Toxinok (olyan mérgek, amelyek természetes, biológiai folyamat során jönnek létre)
- Magas vércukorszint
- Sugárzás (túlzott napozás)
- Magas többszörösen telítetlen zsírsav bevitel (az olajos magvak, halfélék túlzott fogyasztása)
- Bakteriális, gombás vagy vírusos megfertőzések
- Túlzott vas, magnézium, réz vagy cink bevitel
- Túl sok vagy kevés oxigén a testben
- Hosszú és intenzív hosszú testedzés
- Túlzott antioxidáns bevitel (pl.: E -, és C vitamin)
- Antioxidáns hiány
- időskori látásromlás vagy látásvesztés
- tüdőtágulat
- Parkinson-kór
Forrás: https://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/2072/antioxidansok
https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/belgyogyaszat/cikkek/ezek_a_legfontosabb_antioxidansok
https://www.hazipatika.com/taplalkozas/egeszseg_es_gasztronomia/cikkek/mit_tudnak_valojaban_az_antioxidansok
https://simongyumolcs.hu/antioxidans/
https://aronia.hu/mi-az-az-antioxidans-jelentese-hatasa-termeszetes-es-mestersegesen-eloallitott-fajtai?psafe_param=1&gclid=Cj0KCQjw27mhBhC9ARIsAIFsETHvO8C6ZbbNGER8lNOJvy2bjjadszRQApYbjGOw1xM3lBnibWnHvncaAr9_EALw_wcB