Hogyan változtass életmódot?

Moving room

Futás közben flow élmény?

2023. április 22. - Csányi Zsófia

Futás közben legtöbb esetben mindig mozog valamelyik testrészünk. Amikor valaki fut, a megerőltető tevékenység közben endorfin szabadul fel a testben.

Ez euforikus érzést okoz a testben és ennek köszönhetően, nagyon energikusnak érzed magad, miközben teljes mértékben a futásra koncentrálsz és a táv, amit futsz, kellően nehéz, ugyanakkor még teljesíthető. A szaknyelv ezt runner’s high-nak nevezi. A futók elmondása szerint olyan érzéseket élnek át futás közben, amit a Csíkszentmihályi korai kutatásai is igazolnak, amikor azt mondjuk, hogy áramlat, vagyis flow élmény átélése. Aki benne van ebben az állapotban, az épp nem érzi fárasztónak a mozgást, a fájdalomküszöb magasabban van, megtalálja a megfelelő futóritmusát és felszabadultságot él át.

Azonban attól még, hogy rendszeresen futsz, nem biztos, hogy ezt mindig átélheted. Szükség van adott lelkiállapotra és hogy a futás valamilyen szempontból, például hosszabb táv az előzőnél, a terep vagy intenzitás mértéke stb. az adott alkalomkor legyen megfelelő, jelentsen nagyobb kihívást, de még képes legyél lefutni. Fontos, hogy legyen meg a kellő motivációd és ami nélkülözhetetlen: ne az eredményért fuss, hanem magáért a folyamatért, a futásért.

Neked volt már sport közben áramlat élményben részed? �

Forrás: https://www.runnersworld.hu/lelek/mi-az-a-flow-elmeny-hogyan-lehet-flow-elmeny

A bejegyzés trackback címe:

https://movingroom.blog.hu/api/trackback/id/tr2618108436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása