Amikor leterít minket a nátha vagy az influenza, esetleg más vírusok, jól eshet nekünk egy jó forró csontleves, ami nem csak a testnek, de a léleknek is gyógyír. És ha szerencsénk van, jön a nagyi vagy anya és mondja: „Máris készítek neked levest, attól majd hamar megggyógyulsz!” És milyen igazuk van!
Felső légúti tüneteket, emésztőrendszeri problémákat a gőzölgő, meleg folyadék segít gyógyítani. A levesben lévő hús is, valamint a zöldségek mind a gyógyulásunkat szolgálják, hiszen ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag, könnyen emészthető, így gyengeség, levertség, étvágytalanság esetén is el tudjuk lassan fogyasztani. És arról se feledkezzünk meg, hogy folyadékpótlásra is kiváló.
És ha már a csontlevest: erősíti az immunrendszert. A takarék lángon, épp hogy csak gyöngyöző levest sokáig érdemes főzni, mert olyan tápanyagokat tartalmaz azzal, hogy csont kerül a levesbe, amely segít az egészséges csontozat, az ízületek fenntartásában és bőrünk öregedésének késleltetéséhez is hozzájárul. A csontok rengeteg vegyület mellett nagyon sok kollagént is tartalmaznak. Ez azért jó mert a kollagén az idő előre haladtával a szervezetünkben csökken, ezért mindenképpen pótolni szükséges. A csontleves egy természetes formája ennek, és ha rendszeresen fogyasztjuk nem csak betegség esetén, azzal nem ártani semmiképpen sem árthatunk.