A szóját használják fel a legtöbb formában, mint étel a Földön - szójabab finomítva, tofuként, tempehként, szójatészta/szósz/tej/csíra/ joghurt/olaj formájában. Vannak fogyasztásáról bőven pro és és kontra érvek is. A mai bejegyzésben viszont inkább 5 érdekességet hoztam a szójáról:
A szója tulajdonképpen egy teljes értékű fehérje, ráadásul növényi eredetű. Az egyetlen, amely mind a 9 esszenciális aminosavat tartalmazza. (A fehérje aminosavakból áll, amelyből a természeten több száz ilyen aminosav létezik, de az emberi szervezet csak 22-t tud ebből hasznosítani. Ezek közül 9-et, az esszenciális aminosavakat, nem, vagy csak elégtelen formában képes önmagától előállítani, ezért azokat élelmiszerek segítségével kel a szervezetbe bevinni.)
- A szójával kiválóan helyettesíthető, a hús vagy a tojás.
- A szójabab koleszterinmentes – csökkenti az LDL (rossz) és növeli a HDL (jó) koleszterinszintjét,
- A szójafogyasztás javíthatja a szív egészségét s csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát,
- A menopauza idején csontritkulás alakulhat ki, amely folyamatot a szója fogyasztásával lassítani lehet, de számos más menopauza tünet csökkenésével hozták összefügésbe, mint például: hőhullámok és éjszakai izzadás csökkentése.
- Csökkentheti a vércukorszintet a szervezetben, 2-es típusú cukorbeteg számára a fogyasztása kedvező lehet.
Forrás:
https://www.hazipatika.com/taplalkozas/egeszseg_es_gasztronomia/cikkek/miben_mennyi_feherje_van
https://www.hazipatika.com/taplalkozas/zoldseg_gyumolcs/cikkek/amit_a_szojarol_tudni_erdemes
https://prove.hu/egeszseges-a-szoja-mik-az-elonyei-es-veszelyei-minden-amit-tudnod-kell-rola/
https://www.webbeteg.hu/cikkek/fogyokura/3483/mennyire-egeszseges-a-szoja