Hogyan változtass életmódot?

Moving room

Bodzával a természetes megoldásokért a mindennapi panaszokra

Gyógynövény határozó III.

2023. május 23. - Csányi Zsófia

Magyarországon 3 őshonos fajta létezik:

  • Fekete bodza
  • Fürtös bodza
  • Földi bodza

Ezek közül a fekete bodza az, amely csemegeként és gyógynövényként használatos. A többi enyhén mérgező hatású, érdemes kerülni a fogyasztásukat. Május-június környékén virágzik, ezért, ha szükségünk van rá, most van itt az alkalom, hogy szedjünk.

A növény gyógyhatású része a virága, a levele, valamint az érett termése, gazdag A-, B- és C-vitaminban is. Bővelkedik ásványi anyagokban, mint a vas, kálium, kalcium, magnézium és foszfor.

A bodza bogyói és virágai számos étel és ital készítésére használhatók. A virágokat gyakran belefőzik teákba, limonádékba vagy szirupokba, és kellemes ízt és illatot kölcsönöznek. A bodza bogyóit lekvár, szirup, dzsem vagy likőr formájában fogyaszthatod.

Szárított virágaiból főzött tea meghűlés esetén segít, továbbá lázcsillapító, izzasztó és köptető hatású. Termése jó székrekedés ellen, álmatlanságra, migrén és fájdalmas ideggyulladás ellen. Az érett bogyókat azonban nem szabad nyersen fogyasztani, mert nyers formában mérgezőek lehetnek.

Leveleiből tea készülhet, amelyet reumás problémák esetén hasznos, vizelethajtónak, izzasztónak is használnak. Aki koszorúér-betegségben szenved és időnként légszomja van azt is tudja csillapítani ez a készítmény.

 Forrás:

https://www.hazipatika.com/eletmod/termeszetes_gyogymodok/cikkek/a_bodza_mint_gyogynoveny

https://www.gyorgytea.hu/gyogynovenyek/bodza-sambucus-nigra/

pexels-tifani-nagy-128751471.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://movingroom.blog.hu/api/trackback/id/tr1118131084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása