Hogyan változtass életmódot?

Moving room

Hogyan előzzük meg a kiszáradást?

2023. június 24. - Csányi Zsófia

Ilyen melegben fontos a hidratálás, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasszunk. De mennyi az annyi?

„Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szerint 14 éves kor felett gyakorlatilag a felnőtteknek isjavasolt mennyiség az érvényes: egy felnőtt nőnek 2 liter, egy felnőtt férfinek 2,5 liter. A szoptatós kismamáknak pedig ennél is többet, nagyjából 2,7 litert kell meginniuk mindennap.” Ezek a mennyiségek egy átlagos terhelés mellett értendők. Az aktív életmódot élők számára sokkal több folyadékot kell bevinniük, sőt a hányás hasmenéssel járó betegségek esetén is. Tulajdonképpen a mennyiség az egyéni szükséglet és a körülmények alapján változhatnak.

Érdemes figyelni a szervezetünket, hiszen szomjúsággal jelez, ha a hidratációs szint lecsökken, azonban érdemes hamarabb hidratálni és nem megvárni ezt a jelzést.

A vizelet színe is árulkodó lehet. Általában a világosabb, színtelen vagy halvány sárga szín azt jelzi, hogy megfelelően hidratált vagy. Ha a vizeleted sötétebb sárga vagy barnás, az arra utalhat, hogy dehidratált vagy, és több folyadékot kellene fogyasztanod.

Fontos! Figyeld a kiszáradás jeleit: A kiszáradás jelei közé tartozik a szájszárazság, a szédülés, a gyengeség, a fáradtság, a fejfájás és a sötétebb vizelet. Ha ezeket a tüneteket tapasztalod, igyál elegendő mennyiségű folyadékot, és pihenj megfelelően.

Forrás: https://www.hazipatika.com/taplalkozas/egeszseg_es_gasztronomia/cikkek/naponta_ennyi_folyadekot_kell_inni

pexels-pixabay-416528.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://movingroom.blog.hu/api/trackback/id/tr418152886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása