Alma, mint csodatevő gyümölcs
Már bőven az ősz közepén járunk és hamarosan ránk köszönt a tél. Ilyenkor szükséges több olyan táplálékot fogyasztanunk, amely bővelkedik vitaminban, hiszen a szervezetünknek több energiára van szüksége, hogy a hidegebb időben is egészségesek maradjunk. A különféle vitaminokat, ásványi anyagokat gyümölcsökből, zöldségekből, valamint magvak fogyasztásával vihetjük be a szervezetünkbe. Ezekkel erősíthetjük immunrendszerünket.
Ezekből szeretném most nektek röviden bemutatni az almát, valamint a diót, mint vitaminforrást.
Az alma rendkívül jó vitaminforrás. Egész évben fogyasztható, de legfőképp az őszi betakarítástól, egészen tavaszig. Ropogós gyümölcs, vörös, sárga és zöld színben pompázhat.
Fogyaszthatjuk akár préselve vagy magát a gyümölcsöt, esetleg héjától megfosztva. Viszont érdemes héjastul ennünk, hiszen értékes rost anyagok található benne. Az úgy nevezett pektin. A pektin cukortartalmával együtt kiválóan szívódik fel. A pektin egy különleges szénhidrát, amelyet az emberi szervezetben lévő enzimek nem tudnak lebontani, viszont az emésztőrendszerben élő baktériumok olyan vegyületekké alakítják, amelyek védik a bélnyálkahártya felületét és elősegítik annak egészséges működését. [1]
Az alma flavonoidokat tartalmaz, ami olyan növényi anyag, ami antioxidáns hatással bír. A sejtekben lévő oxidációs folyamatos semlegesítésében segédkeznek. [2]
Az egész gyümölcs egy nagy vitamin bomba: A-, B-komplex, C-vitamin, valamint, mint már említettem, flavonoidokat, antioxidánsokat tartalmaz.
Ásványi anyagtartalma kálium, kalcium, vas, magnézium, cink, flour, jód, valamint a szelén.
Fogyasztása:
Védi a vastagbelet, májat, csökkenti gyermekkorban az asztma kialakulását, csontritkulás megelőzése gyanánt is fogyasztható.
Viszont magas savtartalma kikezdheti a fogzománcot, ezért érdemes lassan fogyasztani. [3]
Hasmenésre főzve, székrekedésre nyersen érdemes fogyasztani.
Dió, amely külsőleg és belsőleg megtisztít
A kemény külső védi az ehető belső magot. Fogyasztható része telítetlen zsírsavakat, fehérjét, ásványi anyagokat, mint mangánt, káliumot, kálciumot tartalmaz. Ezenkívül megtalálható benne az E és a B vitamin. Gyógyhatását illetően gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő és összehúzó hatású.
A hazai népi gyógyászat szerint belsőleg vértisztító hatású, bél- és gyomorhurut ellen segít, valamint külsőleg sebkelezésre alkalmas. [4]
Rengeteg benne az omega-3 zsír, amely megelőzi a szívbetegségek kialakulását. A vérerek rugalmasságának megőrzésére is kiváló. A diót sokféleképpen felhasználhatjuk. Külsőleg borogatásként, kozmetikumokhoz, belsőleg tea készítéséhez alkalmazható, amely segít a fent említett betegségek gyógyulásában.
Használják különböző ételekbe, zabhoz, gabonakásához. Sűrűn használt alapanyag és töltelék süteményekbe.
Igazi kincsként könyvelik el a dióolajat, amely az egészséges és reform konyha egyik fontos alapanyaga. A dióolaj használható salátákhoz, levesekhez, mártások készítéséhez. [5]
Ennek örömére, hogy pedig megosztok veletek egy klasszikus receptet, alma és dió töltelékkel.
Kefires sütemény recept (ahol a kefires doboz lesz a mérőpohár)
Hozzávalók:
1 doboz kefir
2 pohár teljes kiőrlésű liszt (fehér)
3 ek. xilit és barnacukor keveréke
Fél pohár olaj
2 tojás
Fél csomag sütőpor
1 citrom
Vaj
Töltelék:
Másfél alma
Kevéske dió
Fahéj
Elkészítés: Egy tálba beletesszük a pohár kefir tartalmát beleöntjük, majd a poharat mérőeszköznek használva a lisztet, cukrot, olajat, szintén hozzáadjuk a megfelelő mértékkel, valamint beletesszük a tojást is. Így csomómentesre keverjük. Ezek után beletesszük a fél csomag sütőport, elkeverjük, majd reszelünk bele a citromhéjából. A kész masszát kivajazott sütőformába tesszük.
Tölteléknek az almát lereszeljük és apróra morzsolt dióval együtt beletesszük a kész masszába. A sütőben 40 percet sülni hagyjuk 160-180 fokon.
Forrás:
[1] Édenkert http://www.edenkert.hu/gyumolcs/gyumolcsfak/alma-minden-napra-antioxidans-c-vitamin/1567/
[2] Éptestben http://eptestben.com/oszi-csodaszer-az-alma/
[3] Vital http://www.vital.hu/alma-fogzomanc
[4] Napi doktor http://napidoktor.hu/termeszetesen/mi-mindenre-jo-a-dio/
[5] Házi patika http://www.hazipatika.com/taplalkozas/egeszseg_es_gasztronomia/cikkek/a_dio_igazi_kincs_a_konyhaban/20121031115828?autorefreshed=1