Hogyan változtass életmódot?

Moving room

Alma és dió, mint őszi immunerősítő

2017. november 04. - Csányi Zsófia

Alma, mint csodatevő gyümölcs

Már bőven az ősz közepén járunk és hamarosan ránk köszönt a tél. Ilyenkor szükséges több olyan táplálékot fogyasztanunk, amely bővelkedik vitaminban, hiszen a szervezetünknek több energiára van szüksége, hogy a hidegebb időben is egészségesek maradjunk. A különféle vitaminokat, ásványi anyagokat gyümölcsökből, zöldségekből, valamint magvak fogyasztásával vihetjük be a szervezetünkbe. Ezekkel erősíthetjük immunrendszerünket.

Ezekből szeretném most nektek röviden bemutatni az almát, valamint a diót, mint vitaminforrást.

Az alma rendkívül jó vitaminforrás. Egész évben fogyasztható, de legfőképp az őszi betakarítástól, egészen tavaszig. Ropogós gyümölcs, vörös, sárga és zöld színben pompázhat.

Fogyaszthatjuk akár préselve vagy magát a gyümölcsöt, esetleg héjától megfosztva. Viszont érdemes héjastul ennünk, hiszen értékes rost anyagok található benne. Az úgy nevezett pektin. A pektin cukortartalmával együtt kiválóan szívódik fel. A pektin egy különleges szénhidrát, amelyet az emberi szervezetben lévő enzimek nem tudnak lebontani, viszont az emésztőrendszerben élő baktériumok olyan vegyületekké alakítják, amelyek védik a bélnyálkahártya felületét és elősegítik annak egészséges működését. [1]

Az alma flavonoidokat tartalmaz, ami olyan növényi anyag, ami antioxidáns hatással bír. A sejtekben lévő oxidációs folyamatos semlegesítésében segédkeznek. [2]

Az egész gyümölcs egy nagy vitamin bomba: A-, B-komplex, C-vitamin, valamint, mint már említettem, flavonoidokat, antioxidánsokat tartalmaz.

Ásványi anyagtartalma kálium, kalcium, vas, magnézium, cink, flour, jód, valamint a szelén.

Fogyasztása: 

Védi a vastagbelet, májat, csökkenti gyermekkorban az asztma kialakulását, csontritkulás megelőzése gyanánt is fogyasztható.

Viszont magas savtartalma kikezdheti a fogzománcot, ezért érdemes lassan fogyasztani. [3]

Hasmenésre főzve, székrekedésre nyersen érdemes fogyasztani.

 

Dió, amely külsőleg és belsőleg megtisztít

A kemény külső védi az ehető belső magot. Fogyasztható része telítetlen zsírsavakat, fehérjét, ásványi anyagokat, mint mangánt, káliumot, kálciumot tartalmaz. Ezenkívül megtalálható benne az E és a B vitamin. Gyógyhatását illetően gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő és összehúzó hatású.

A hazai népi gyógyászat szerint belsőleg vértisztító hatású, bél- és gyomorhurut ellen segít, valamint külsőleg sebkelezésre alkalmas. [4]

Képtalálat a következőre: „free picture walnut”

Rengeteg benne az omega-3 zsír, amely megelőzi a szívbetegségek kialakulását. A vérerek rugalmasságának megőrzésére is kiváló. A diót sokféleképpen felhasználhatjuk. Külsőleg borogatásként, kozmetikumokhoz, belsőleg tea készítéséhez alkalmazható, amely segít a fent említett betegségek gyógyulásában.

Használják különböző ételekbe, zabhoz, gabonakásához. Sűrűn használt alapanyag és töltelék süteményekbe.

Igazi kincsként könyvelik el a dióolajat, amely az egészséges és reform konyha egyik fontos alapanyaga. A dióolaj használható salátákhoz, levesekhez, mártások készítéséhez. [5]

Ennek örömére, hogy pedig megosztok veletek egy klasszikus receptet, alma és dió töltelékkel.

Kefires sütemény recept (ahol a kefires doboz lesz a mérőpohár)

Hozzávalók: 

1 doboz kefir

2 pohár teljes kiőrlésű liszt (fehér)

3 ek. xilit és barnacukor keveréke

Fél pohár olaj

2 tojás

Fél csomag sütőpor

1 citrom

Vaj

Töltelék:

Másfél alma

Kevéske dió

Fahéj

Elkészítés: Egy tálba beletesszük a pohár kefir tartalmát beleöntjük, majd a poharat mérőeszköznek használva a lisztet, cukrot, olajat, szintén hozzáadjuk a megfelelő mértékkel, valamint beletesszük a tojást is. Így csomómentesre keverjük. Ezek után beletesszük a fél csomag sütőport, elkeverjük, majd reszelünk bele a citromhéjából. A kész masszát kivajazott sütőformába tesszük.

Tölteléknek az almát lereszeljük és apróra morzsolt dióval együtt beletesszük a kész masszába. A sütőben 40 percet sülni hagyjuk 160-180 fokon.

 23414452_10215189550392290_240691544_n.jpg

 

Forrás:

[1] Édenkert http://www.edenkert.hu/gyumolcs/gyumolcsfak/alma-minden-napra-antioxidans-c-vitamin/1567/

[2] Éptestben http://eptestben.com/oszi-csodaszer-az-alma/

[3] Vital http://www.vital.hu/alma-fogzomanc

[4] Napi doktor http://napidoktor.hu/termeszetesen/mi-mindenre-jo-a-dio/

[5] Házi patika http://www.hazipatika.com/taplalkozas/egeszseg_es_gasztronomia/cikkek/a_dio_igazi_kincs_a_konyhaban/20121031115828?autorefreshed=1

A bejegyzés trackback címe:

https://movingroom.blog.hu/api/trackback/id/tr10013064974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása