Hogyan változtass életmódot?

Moving room

Tippek az édességfogyasztás csökkentésére

2021. február 04. - Csányi Zsófia

Időnként mindenkire rátörhet az édesség utáni sóvárgás, ám ezt nem mindegy hogyan kezeljük… hagyjuk eluralkodni vagy csökkentjük ezt az érzést.

Így volt ez velem is, amikor megkívántam, általában, ha volt itthon ettem valami nasit. Ezt nem úgy kell elképzelni, hogy egész nap tömtem magamba az édességet, hanem hetente több alkalommal ettem. De volt, hogy több hét kimaradt, mert nem kívántam, de aztán kezdődött elölről. És ugye ez már egy szokássá alakult az évek folyamán és általában ennek nem is szabtam nagyon határt. Eljött a pont, hogy kíváncsi voltam, milyen, ha egy hónapra megvonom magamtól az édességet és mi van, ha mégis megkívánnám, mit (t)egyek helyette. A tesztelés alapján hoztam most 5 tippet nektek és néhány fontos információt. A teszt idő végén, azaz egy hónap után újra ettem édességet, de nem okozott különösebb örömet vagy nem éreztem azt, hogy de hiányzott... És ezután továbbra is folytatom a tudatos édességfogyasztást!

pexels-ylanite-koppens-1906435.jpg

Az étkezés ugyan biológiai szükséglet, de örömforrás is egyben. Az édes íz érzékelése jelentős élvezetet ad az ember számára. Szolgálhat jutalomként és nehéz neki ellenállni, ha eszünk is belőle, csak mértékkel tegyük!

Azonban sokak számára már a mérték betartása is kihívás lehet, mert a napi rutin részévé vált az édességek, snackek fogyasztása napközben, sőt ez már egyfajta függőség is lehet.

Viszont, ha elhagyjuk a cukros ételek fogyasztását, máris egy lépéssel közelebb vagyunk az egészséges életmódhoz, hiszen olyan táplálékokat fogunk ezután magunkhoz venni, amely természetes formában megtalálható cukrot tartalmaz és támogatja a szervezetünket.

De mi is a cukor? Miben található meg?

Az asztali cukor cukorrépából és cukornádból készül, 99,7%-a szacharóz nevű egyszerű cukormolekula, másnéven hozzáadott/finomított cukor. A feldolgozáskor minden szerves anyagot kivonnak belőle, így üres, értéktelen kalóriát tartalmazó élelmiszert kapunk. Hosszú távú és túlzott mennyiségű fogyasztása esetén egészségkárosító hatással bír.

Vannak azonban természetes formában előforduló egyszerű cukrok, a tejben lévő tejcukor (laktóz), szőlőcukor (glükóz) vagy a gyümölcsben a gyümölcscukor (fruktóz).

Napjainkban az élelmiszer előállítás ipari mennyiségekben történik, a fogyasztók már csak a kész termékekkel találkoznak a boltok polcain. Az élelmiszereket tartósítják, élvezeti értékét hozzáadott cukorral növelik. A naponta elfogyasztott cukor többségét a feldolgozott ételek tartalmazzák. Tudományos bizonyítékok sora igazolja, hogy a krónikus, nem fertőző ún. civilizációs betegségek (köztük az elhízás, a fogszuvasodás és a szív-érrendszeri betegségek) kialakulásában az elfogyasztott élelmiszerek jelentős szerepet játszanak

A WHO ajánlása alapján a hozzáadott cukorbevitel az egészségesek embereknek is 10 energiaszázalék lehet. Egy felnőtt esetén ez heti 1-2 alkalom lehet. További egészségelőnyökkel jár, ha ezt a mennyiséget 5% alá tudjuk szorítani – tartalmazza a WHO legutóbbi ajánlása.

pexels-sharon-mccutcheon-3779937_1.jpg

Az édesség fogyasztásának negatív hatása

Ha hozzáadott cukrot fogyasztunk, akkor egyre több cukorra vágyunk. Ezek felesleges plusz kalóriák okoz, az energia-egyensúly felborul és elősegítheti az elhízást is és további más betegségek kialakulását, ahogy már fentebb említettem.

A cukros ételek eltompítják az ízérzékelésünket, így a természetes cukortartalmú ételek, már nem okoznak elég ízélményt számunkra.

Növeli a fogszuvasodás esélyét. Ugye az élelmiszerrel bevitt cukrok a szájban savakká bontják le a baktériumok, ami természetes folyamat, de ha egész nap ennek tesszük ki a fogainkat az bizony nem vezet jóra.

A csokoládéról állítják, hogy kedélyállapot javító. Persze ha ez rendszeressé válik, akkor már kevésbé nevezhető annak.

A rendszeres nassolás puffadást, nehéz emésztést vagy rossz közérzetet is okozhat.

A rendszeres édességfogyasztás legfőbb okai:

  • Rendszertelen, helytelen étkezés
  • Stressz, lelki bánat esetén
  • Vitaminhiány miatt
  • Egészségügyi probléma (pl.: hormonális egyensúlyhiány)

pexels-ella-olsson-1640777.jpg

Tippek az édességfogyasztás csökkentésére, elhagyására

1. A rendszeres táplálkozás bevezetése

Legtöbbször az édesség utáni vágyat a rendszertelen és helytelen étkezés okozza. A nem megfelelő táplálékbevitel miatt a vércukorszint folyamatosan ingadozik.

Étkezz rendszeresen, így a vércukorszint kiegyensúlyozott marad és az édesség utána vágya is csökken!

Fontos a megfelelő mennyiségű vitamin és ásványi anyagok bevitele is, ezáltal megelőzhető a hiánybetegségek kialakulása, valamint csökkenhet az édesség iránti vágyunk is.

Ha mégis édességet fogyasztanánk, az zárófogásként jelenjen meg a táplálkozásunkban, ne főfogásként. Persze ez egy édességet elhagyó időszakba nem fér bele.

2. Gyümölcsök, zöldségek fogyasztása

Ha édességet kívánsz, válassz gyümölcsöt, zöldséget helyette, ebben is megtalálható az édes íz, csak természetes formában. Ez rövid időn belül stabilizálja a vércukorszintet és a cukoréhség elmarad.

Fogyaszthatunk aszalt gyümölcsöt is, hiszen rostban gazdagok és laktatóak is. Érdemes egy maréknyit fogyasztani belőle, mert nagy mennyiségben már hízlalnak.

3. Magvak fogyasztása

Akár egy maréknyi is elég belőle, hogy csökkentse az édesség utáni sóvárgásunk, ehetjük magában vagy salátákba, levesekbe keverve.

Egészséges, sok antioxidánst tartalmazó, tápanyagokban gazdag „szuperélelmiszerek”, jótékony zsiradékokkal ellátva.

A diófélék és az olajos magvak segíthetik a krónikus betegségek megelőzését és kialakulásának rizikóját csökkentik.

Azonban ne vigyük túlzásba, mert nagy mennyiségben ezek is hízlalnak.

pexels-miguel-a-padri_an-971080.jpg

4. Megfelelő mennyiségű folyadékpótlás

Ha úgy érezzük elöntött minket az édesség iránti sóvárgás, igyunk meg egy nagy pohár vizet! Az agy ugyanolyan parancsot küld nekünk, amikor éhesek vagyunk vagy akkor is, amikor a szervezetnek vízre van szüksége.

Ahhoz, hogy a szervezetünk jól működjön, a megfelelő mennyiségű folyadékra van szüksége. Felnőttek számára napi 2-2,5 liter víz szükséges. Ha szervezetünk nem jut elegendő folyadékhoz, akkor csökken a szellemi és a fizikai teljesítőképesség is.

5. Rendszeres testmozgás vagy alternatív tevékenység választása

Ugyan erre nálam volt szükség, hogy ilyen esetben alkalmazzam, de a testmozgás – legyen az futás, vagy séta - segít szabályozni az evési kényszert, próbáljuk vele elterelni a figyelmünket.

Ha rövid ideig tartó, intenzív, ugyanakkor nem kimerítő mozgást végzünk, ez segíthet a sóvárgás ellen. Ez főleg stresszes élethelyzetben lehet segítség, amikor inkább az édesség után nyúlnánk.

A bejegyzés trackback címe:

https://movingroom.blog.hu/api/trackback/id/tr3516416382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása