Hogyan változtass életmódot?

Moving room

10 tipp, hogy a boldogság belülről fakadjon

2021. október 02. - Csányi Zsófia

Hogy a boldogság belülről fakad, az biztos, hiszen teljesen tőlünk függ, a gondolatainktól, szavainktól, cselekedeteinktől. A külső környezet 10%-ban határozza meg a boldogságunkat. Az pedig, hogy mennyire vagyunk boldogok 50%-ban az öröklött részünktől függ. A maradék 40% pedig a saját, szándékos tetteink teszik ki, tehát ez kizárólag rajtunk múlik. A külső történésekre nem tudunk hatással lenni, leginkább a belső nézőpontunkat tudjuk változtatni, hogy miként reagálok a külső helyzetre. A boldogságra érdemes törekednünk is, mert ez létünk alapvető tulajdonsága. A boldogság azonban nem a véletlen műve, hanem tanulható.

Először is érdemes kicsit hátradőlni és őszintén bevallani, hogy nekünk mit jelent a boldogság?!

Ezek lehetnek elsőként külső tényezők is, de mint előző írásomban is említettem ezek inkább rövid távú kielégülést, jó érzést adnak, azonban hosszútávon nem tud stabilan boldoggá tenni. Ha már inkább azon gondolkodsz, hogy mikor érzem magam jól a bőrömben – már közelebb jársz a megoldáshoz.

Azt ne felejtsük el, hogy vannak alapszükségletek, amelyek megléte fontos és utána érdemes a boldogságról, elégedettségről beszélni.

A hogyan legyünk boldogok kérdésre ugyan nehéz választ adni, mert az örömteli élet mindenki számára egyedi. De vannak olyan technikák, tevékenységek, amelyek által is képes vagy önerőből fokozni a boldogság szintedet! Nézzük meg hogyan?

  1. Ép testben, ép lélek – testi lelki életünk teljes összefüggésben van egymással és hatnak is egymásra. Érdemes rendszeresen foglalkoznunk testi egészségükkel. Figyeljünk oda, hogy mindennap mozogjunk rendszeresen minimum fél órát. Ez lehet a séta is. A séta szerintem rengeteget segít, hiszen közben ahogy lépünk, figyelhetünk a légzésünkre, ezzel lenyugtathatjuk a tudatunkat. Ugye használjuk is a kifejezést: „Megyek és kiszellőztetem a fejem!” Figyelhetünk a minket körülvevő környezetre, fákra, épületekre. Így új ingerek is érhetnek minket. Új összefüggéseket láthatunk meg, új ötletek juthatnak eszünkbe a mindennapjainkat segítve. A séta más mozgásokhoz hasonlóan a boldogsághormonok, az endorfin, a szerotonin és a dopamin felszabadulásához vezet. Ez a legjobb ellenszere a depressziónak.
  2. Hála - összepontosítsunk arra, amink van, legyünk hálásak mindenért, amink van, nincs korlát, bármi lehet az. Legyünk hálásak egy mosolyért, a napsütésért, jó jegyért, főnöki dicséretért… Vannak, akik, mindig a hiányt veszik észre folyamatosan az életükben és vannak, akik hálásak. A hála érzése boldoggá tesz! Hála napló vezetése például segít ezen az úton elindulni és haladni is, hiszen a visszaolvasása is már örömet okozhat számunkra. Írjuk fel naponta, de legalább hetente, hogy mi az az 5 dolog, amiért hálásak vagyunk és ami boldoggá tesz minket. Ez a lehangoltság ellen is jó stratégia lehet. A hála a fizikai testünket is erősíti, gondolok itt az immunrendszer erősítésére és a stressz szintet is csökkenti.
  3. Flow – életünknek azok a pillanatai, amikor a legjobban érezzük magunkat, amikor élvezzük azt, amit csinálunk. Ekkor teljesen elmerülünk egy adott tevékenységben, amit éppen végzünk és a teljes figyelmünk is a cselekvésre fókuszál. Ekkor jön létre az „áramlás” magával a folyamattal. Ekkor éljük meg a pillanatot. Ennek a következménye tulajdonképpen a boldogság és az öröm!
  4. Optimista gondolkodás - ha történik velünk egy negatív esemény, váltsunk nézőpontot és gondoljuk végig mire taníthat ez minket, illetve, hogy ezáltal melyik képességünk fejlődik ezáltal.

    pexels-jill-wellington-40815.jpg

  5. Kapcsolatok ápolása – Az emberi kapcsolatok ugyan külső tényezőnek bizonyul, de az igazi emberi kapcsolatok nagyon értékesek és hosszútávon adnak boldogságot számunkra. Amiért nem külső tényező, mert folyamatos energia befektetést igényel a másikkal való kapcsolattartása, ápolása, ami oda vissza működik és sokszorosan megtérül.
  6. Kedvesség – Légy kedves önmagaddal és másokkal is! A mindennapi életben okozhatunk apró kedvességeket. Egyszerű kis dolgokkal feldobhatod mások napját és ezáltal a sajátodét is. A legnagyobb kedvesség pedig önmagunk szeretete és mások elfogadása hibákkal együtt. Ha először felismerem ezeket és utána elfogadom magamban. Ez már őszinteség és kedvesség is magammal szemben.
  7. Öröm élvezete – vegyük észre a mindennapokban az apró örömöket és élvezzük is őket! Másoknak is örömteli perceket okozhatunk, ha megosztjuk velük!
  8. Tolerancia – egy hosszútávú állandó elfogadása a másságnak. Azonban figyeljünk rá, hogy ez nem egyenlő azzal, ha másoknak alárendelem magam és folyamatosan egyet értek.
  9. Bátorság – ha élni szeretnénk, ahhoz bátorság kell a felelősségvállalással együtt. Ez nem a vakmerőséget jelenti, a szabályok áthágását, hanem a felelősségvállalást az életünkért, a kihívások megoldásáért.
  10. Megbocsátás – vannak olyan szituációk, amikor megbántanak minket és neheztelünk a másikra. Azonban érdemes megbocsátani és elengedni a hozzákötődő negatív érzéseket, a sérelmeket pedig magunkba integrálni. Figyelem! Magunknak is bocsássunk meg!

pexels-leah-kelley-325521.jpg

Engedjük meg magunkat, hogy jól érezzük magunkat. Ne mindig a szebbért, jobbért hajtsunk, hanem élvezzük is az életet. A negatív összehasonlítgatás helyett legyünk elégedettek önmagunkkal. Ne ítélj, hogy ne ítéltessél! Aki folyamatosan ítélkezik az nem tud ellazulni, nem tudja a boldogságot beengedni, megengedni magának. Általában a legszebb pillanatok akkor érnek el minket az életünkben, ha  testi vagy szellemi teljesítményünk maximumán vagyunk. Viszont érdemes figyelnünk! Az állandó boldogságra való törekvés boldogtalanná tesz. Fogadjuk el, hogy emberek vagyunk és nekünk is lehet rossz napunk, vagy fájdalmas érzéseink.

A bejegyzés trackback címe:

https://movingroom.blog.hu/api/trackback/id/tr9916706236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása