Hogyan változtass életmódot?

Moving room

Méhnyakrák szűrés fontossága

Szűrővizsgálatok I.

2023. január 19. - Csányi Zsófia

Az egészségmegőrzés fontos részét képezik a szűrővizsgálatok, ezért fontosnak tartom, hogy bejegyzéseimben figyelmet fordítsak erre a témára is.

Érdemes tisztázni, hogy mi is a szűrés?

„A szűrés tünet-és panaszmentes személyek egyszeri, vagy inkább időnkénti vizsgálatát jelenti, amit abból a célból végeznek, hogy a még rejtett betegség fennállásának valószínűségét kizárják, vagy éppen megerősítsék annak valószínűségét.”

Az egészségügyi szűrővizsgálat segít kideríteni, hogy van-e olyan betegség vagy állapot, amely még korábban nem volt ismert. Aki genetikai örökölhet betegséget, annál segít időben felismerni az érintettséget, például cukorbetegség, szív- és érrendszeri megbetegedések. A korai felismerés alapján megkezdődhet a korai kezelés is, ezáltal csökken a szövődmények kockázata és nő a gyógyulás esélye.

Vannak önmagad által végezhető szűrővizsgálatok és gyakoribb, orvosi szűrővizsgálatok, azon belül is népegészségügyi szűrővizsgálatok.

A népegészségügyi szűrővizsgálatok közé tartozik a méhnyakszűrés, az emlőszűrés, valamint a vastagbélszűrés (vastag- és végbélszűrés vagy kolorektális szűrés).

A népegészségügyi szűrővizsgálat abban más, hogy olyan magukat egészségesnek érző emberek mehetnek vizsgálatra a teljes magyar lakosságból, akik meghatározott életkori csoportokba tartoznak. Ez úgy történik, hogy az lakosság tagjai időről-időre postai úton személyre szóló meghívót kapnak, így ingyenesen igénybe tudják venni az adott szűrővizsgálatot.

A nők körében rendszeresen végzendő szűrések közé soroljuk a méhnyakrák szűrést, mert az emlőrák után ez a második daganattípus, amely a leggyakrabban halálos szövődményekkel jár. Azonban, ha rendszeresen részt veszel a szűrésen és időben felismerik a betegséget, a megfelelő kezeléssel a legtöbb (!) esetben teljes gyógyulás elérhető. Sőt védőoltással és rendszeres szűréssel ma már meg iselőzhető. Azonban fontos tudni, hogy a védőoltás nem helyettesíti a rendszeres méhnyakszűrést

A méhnyakszűrésre hívható minden 25-65 közötti nő, aki 3 éve nem volt nem volt méhnyakszűrésen vagy diagnosztikus nőgyógyászati citológiai vizsgálaton és nincs igazolt méhnyakrákja.

A szűréshez szükséges kenetvételt végezheti nőgyógyászati szakorvos, hogy a lakóhely szerinti területi védőnő.

Forrás:

https://egeszsegvonal.gov.hu/maradj-egeszseges/mehnyakszures.html

https://www.nnk.gov.hu/index.php/szuresiranyitasi-foosztaly/nepegeszsegugyi-celu-szuresi-koordinacios-osztaly

https://www.nnk.gov.hu/index.php/informaciok-az-efop-1-8-1-projekten-belul/617-informaciok-a-mehnyakszuresrol

A bejegyzés trackback címe:

https://movingroom.blog.hu/api/trackback/id/tr8718029926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása