Hogyan változtass életmódot?

Moving room

Tudod, mennyi a megfelelő folyadékbevitel?

2023. január 20. - Csányi Zsófia

Egy átlagos felnőtt ember testtömegének mintegy 50-60%-a víz.  Az újszülött szervezete 70%, az időseké pedig csak 50% vizet tartalmaz, vagyis a kor előrehaladtával csökken. Ahhoz, hogy a test el tudja látni feladatait, mint például a vérkeringést fenntartja, segíti a bőr rugalmasságát, oxigént szállít a sejtekhez vagy szabályozza és fenntartja testhőmérsékletét, bőséges mennyiségű folyadékbevitelre van szükség. Ez fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás értelmében is. Egy felnőttnek átlagosan napi 2-3 liter víz elfogyasztása szükséges, gyermekek számára (4-13 éves korig) napi 1,6-2,1 liter víz elfogyasztása ajánlott, amely lehet tiszta víz vagy ásványvíz. Természetesen emellett fogyaszthatunk egyéb italokat is, például többféle teát, gyümölcs- és zöldségleveket, tejet, turmixokat. Az alkoholtartalmú italok és kávé jelentős dehidratáló, vízelvonó, vízhajtó hatású, így nem segíti a szervezetet megfelelő működését.

Tudta?!

Ha elegendő mennyiségű vizet fogyasztunk, akkor az segíti az emésztést, megelőzi a felesleges kilók lerakódását, az elhízást. Energikussá tesz, jóval hatékonyabb az izommunka bármilyen fizikai megterhelés esetén, valamint csökkennek az izomgörcsök és a rándulások. Közérzetünkre is hatással van, jobban érezzük magunkat tőle, aktívabbak leszünk, kevésbé betegszünk meg.

Ha szervezetünk nem jut elegendő folyadékhoz, akkor csökken a szellemi és a fizikai teljesítőképesség is. Valamint fejfájás jelentkezhet, csökken a koncentrációs képesség, szédülés, szájszárazság következik be. Elégtelen folyadékfogyasztás hatására hajunk és bőrünk elveszíti rugalmasságát, a vizelet mennyisége lecsökken, színe is sötétebbé válik.

Észrevette milyen következményei vannak, ha elegendő folyadékot fogyaszt naponta vagy ha nem? Ön fogyaszt elegendő folyadékot naponta?

Megjelenés: www.tormay.hu - 2023. január

A bejegyzés trackback címe:

https://movingroom.blog.hu/api/trackback/id/tr3518030462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása