Az élelmiszer címkékről már volt szó itt a blogon, de most vegyük górcső alá a feliratokat, már ami a cukrot tartalmazó termékeket, élelmiszereket jelenti.
A cukorfogyasztás alapvetően rendben van, ha odafigyelünk rá, mértékkel fogyasztjuk és inkább azokat az ételeket részesítjük előnyben, amelyek természetes cukrokat tartalmaznak. A WHO ajánlása szerint a napi cukorbevitel 25 gramm, ami 6 teáskanál cukrot jelent. A szakemberek szerint érdemes heti 200-355 ml-re korlátozni a cukros italok fogyasztását. Csökkenthetjük cukorbevitelünket, ha csokoládé és egyéb édességek helyett friss és fagyasztott gyümölcsöket eszünk és otthoni főzéssel eldönthetjük mi, hogy mivel édesítjük, ízesítjük ételeinket.
A cukormentes, vagy hozzáadott cukrot nem tartalmaz kifejezések, amelyeket a cukorbetegek, inzulinrezisztenciával küzdők és az egészséges táplálkozás követői sűrűn találkoznak. Ott vannak még az alacsony cukortartalmú, csökkentett cukortartalmú, light vagy csökkentett energiatartalmú megnevezések is, de a bejegyzésben csak az első kettőre térek ki.
Ezek a kifejezések zavaróak lehetnek, ha meg szeretnénk határozni, melyek a legegészségesebb ételeink.
Cukormentesnek akkor számít, ha egy adott termék 0,5 grammot 100 grammonként vagy 100 milliliterként nem haladja meg. Érdekesség, hogy a nébih szuper menta oldalán csináltak egy tesztet, hogy a hűvös helyen tárolt burgonyának magasabb-e a cukortartalma? 20-25 és 8-10 fokon tároltak három típusú burgonyát.
„A burgonyák átlagos cukortartalma kezdetben 0,74 g/100g volt. A negyedéven át szobahőmérsékleten tárolt burgonyák cukortartalma csökkent, átlagosan 0,41 g/100g-ot mértek a szakemberek. A hűvös helyen tárolt krumplik cukortartalma is alacsonyabb volt, a középértékük 0,30 g/100g.
Az édesburgonya cukortartalma az első méréskor 5,35 g/100g volt. Három hónappal később a szobahőmérsékleten tárolt édesburgonyában 5 g/100g-ot mértek a szakemberek. A hűvös helyen tárolt édesburgonyának viszont nőtt a cukortartalma a tárolás során, 6,23 g/100g volt.”
Tehát így látható, hogy zöldségek is tartalmazhatnak alaptermészetüknél fogva egyszerű cukrot és tárolásuk is meghatározhatja azt.
Jó, ha tudjuk, hogy termék vagy élelmiszer természetes cukortartalma különbözik a kristálycukor összetételétől. Így a cukormentes megnevezés csak speciális esetekben használható.
A hozzáadott cukrot nem tartalmaz kifejezés akkor jó, ha a feldolgozás során nem használnak cukrot vagy cukortartalmú összetevőket. Ide tartoznak: a méz, a melasz, a fruktóztartalmú kukoricaszirup, a malátaszirup és a nádszirup.
És ami fontos, ha ez a két kifejezés áll a terméken, attól még lehet, hogy mesterséges édesítővel édesítették.
Tipp: Mindig olvasd az összetevők listáját, hogy meg tud, mit tartalmaz az általad megvásárolni kívánt élelmiszer vagy termék.
Forrás:
https://www.hazipatika.com/taplalkozas/fogyokura/cikkek/mi_a_baj_a_hozzaadott_cukorral
https://hvg.hu/tudomany/20230412_szabad_cukor_fogyasztasa_egeszseg_eletmod_megbetegedes_kockazata