Hogyan változtass életmódot?

Moving room

Mi vezethet a cukorbetegséghez?

2023. január 17. - Csányi Zsófia

A cukorbetegségnek három leggyakoribb formája ismert: 1-es típusú, 2-es típusú cukorbetegség és a terhességi cukorbetegség.

Az 1-es típusú cukorbetegség egy autoimmun betegség, amely során az immunrendszer a hasnyálmirigyben található inzulintermelő béta-sejteket támadja és semmisíti meg. Ennek hatására a hasnyálmirigy egyáltalán nem, vagy csak nagyon kevés inzulint termel. Így akiket ez érint, azoknak naponta – akár többször is – inzulint kell beadniuk és nem alkalmazható az ő esetükben gyógyszeres kezelés.

Az orvostudomány számára máig nem tisztázott, hogy mi okozza az 1-es típusú cukorbetegséget. Úgy feltételezik, hogy örökletes és a további környezeti tényezők együttesen járulnak hozzá kialakulásukhoz.

A 2-es típusú cukorbetegség a diabetes leggyakoribb formája. Felnőttkori cukorbetegségnek is szokták hívni. Legtöbbször az alapja, hogy a szervezet által termelt inzulin nem tudja a vércukorszintet megfelelő mértékben csökkenteni. Ennek kialakulásáról sokan nem is tudnak, mert nincsenek olyan tünetek, amelyek kifejezetten a cukorbetegségre utalnának, vagy a szervezet jelzéseit nem tudjuk a cukorbetegséghez kötni. Ilyen például a gyakori szomjúság érzet vagy a menstruációs zavarok.

A tegnapi cikkemben az inzulinrezisztenciáról volt szó és ma nem véletlenül írok a cukorbetegségről, ugyanis ez utóbbi az inzulinrezisztencia után alakulhat ki.

A 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához az alábbi jellemzők lehetnek:

  • túlsúly
  • rendszertelen, mozgásszegény életmód
  • nem megfelelő táplálkozás
  • genetikai hajlam
  • túlzott mértékű hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszerek fogyasztása
  • 30-35 évnél idősebbek, de már a főleg túlsúlyos gyermekeknél is jellemzően megjelenik.

Terhességi cukorbetegség

A várandósság alatt is kialakulhat cukorbetegség, más néven gesztációs diabétesz, amely a baba megszületéséig tart. Oka a hormonális változásoknak köszönhető. Szigorú diéta és esetleges inzulin terápia szükséges a baba és a mama egészségének érdekében.

Forrás: 

https://www.cukorbetegkozpont.hu

https://www.egeszsegkalauz.hu/betegsegek/cukorbetegseg/cukorbetegseg-mi-valojaban-a-kivalto-oka/5n0xs82

 

A bejegyzés trackback címe:

https://movingroom.blog.hu/api/trackback/id/tr4418028212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása